Кандидати на пост глави держави, які реально мають шанс перемогти на виборах, не зацікавлені змінювати виборче законодавство під час проведення президентської кампанії. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович (на знімку) в інтерв’ю журналістам телеканала «Інтер», коментуючи позицію Партії регіонів стосовно ініціативи Президента внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо виборів глави держави.
«Упевнені в собі кандидати в Президенти, які є реальними кандидатами на перемогу, ніколи не підтримають жодної зміни до закону про вибори Президента під час проведення виборчої кампанії», — переконаний О. Лавринович.
Утім, вважає він, «для тих, хто має наміри зберегти свої позиції, свої крісла, свої посади, — це була б максимальна мрія, аби через хаос, через судові процеси відстрочити той день, коли вони змушені будуть звільнити свої крісла або вчинити якісь дії в очікуванні суспільних змін, щоб удруге спробувати стартувати й отримати вищий результат, ніж той, що їх очікує невдовзі».
Коментуючи зміст пропозицій Президента, О. Лавринович зауважив: з огляду на те, що питання вже вирішено й великої актуальності не має (2 грудня парламент відхилив цей законопроект. — Ред.), слід зупинитися лише на двох, за його словами, найяскравіших пропозиціях, що перекреслюють волевиявлення громадян. «Одна з них стосується виборців, а саме — права громадян України здійснити своє конституційне право на волевиявлення і проголосувати за того кандидата в Президенти, якого вони хочуть бачити главою держави», — сказав політик і пояснив: «Пропозиції, які надходили, стосувались того, щоб за два дні до голосування закрити списки виборців і не дозволити вносити до них жодних змін і уточнень. Зрозуміло, що за тієї якості Державного реєстру виборців, який є сьогодні, це означало б, що величезна кількість громадян України були б позбавлені права на волевиявлення».
За словами О. Лавриновича, «друга позиція — це поява такої достатньо цікавої норми, коли за зверненням чи спостерігача, чи журналіста окружна виборча комісія без рішення суду отримувала право без перерахунку голосів на будь-якій дільниці ухвалювати рішення про скасування результатів виборів на кожній із дільниць. Окружна комісія приймає рішення і перекреслює позицію людей, які для себе визначили, кого вони хочуть обрати Президентом».
Водночас, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради, на порядку денному пленарного тижня стояли невідкладні питання бюджетного процесу, зокрема, державного бюджету на наступний рік, натомість фракція БЮТ вимогливо наполягала на розгляді президентського законопроекту про зміни до деяких законодавчих актів України щодо виборів глави держави. «Те, що ми побачили протягом трьох тижнів, — наполягання якнайшвидше розглянути цей проект закону, і потім відповідне таке голосування у сесійній залі під час його розгляду, вочевидь засвідчило, що або позиція фракції БЮТ була змінена, або це було просто намагання відхилити увагу парламенту від інших важливих питань і не дати можливості розглядати їх. Зокрема, тих питань, що стосуються бюджетного процесу наступного року і, взагалі, бюджетоутворюючих документів, які мали розглядатися. 
Відповідаючи на запитання, чи будуть ще спроби переписати закон до виборів, О. Лавринович зазначив: «Очевидно, спроби будуть, але, я впевнений, що цього вже не станеться». 
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.