Незабаром у курортному прикарпатському місті Яремче відбудеться зустріч, під час якої експерти з України та Європейського Союзу розглянуть проект відновлення колишньої астрономо-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван, яка ще відома під назвою Чорногора.

 

Обсерваторію побудували на вершині гори Піп Іван (2028 метрів над рівнем моря) у 1938 році за кошти військово-повітряних сил Польщі. Споруда складалася з готелю, господарської прибудови та башти-ротонди, де згодом встановили телескоп. Працювала вона лише рік. 1939-го, з приходом радянської влади, про неї забули, і з часом вона перетворилася на руїни (на знімку).

До ідеї відновлення обсерваторії не раз поверталися в роки незалежності, однак усе впиралося в кошти. На початку 2002 року було створено Наукову раду координації науково-дослідних робіт з відбудови обсерваторії, до якої ввійшли польські та українські фахівці. У червні цього року архітектори з України та Євросоюзу здійснили технічну експертизу стану будівлі. Вони позитивно оцінили український проект відновлення колишньої польської обсерваторії. Після нової зустрічі експертів українці сподіваються отримати перший транш коштів ЄС на реалізацію проекту.

Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника вирішив створити на базі обсерваторії навчально-науковий центр для студентів, який діяв би з травня по вересень. Також тут планують розташувати науковий центр з дослідження рослинності Карпатського національного парку та археологічну експедицію.

 

Івано-Франківська область.