8 грудня Індійська рада з культурних відносин, Посольство Індії в Україні представлять в Національній опері виставу «Чарівні струни», де познайомлять із творчістю легендарного майстра сароду Амджада Алі Кхана в рамках його європейського турне.
Амджад Алі Кхан заграв на сароді — національному індійському інструменті — ще в шестирічному віці. Головним його вчителем був батько, а згодом стали майстри давньої індійської традиції Бангаш. Та незабаром юний виконавець почав привносити в традиції гри на цьому незвичайному інструменті власне бачення, і вже на цій основі створив багато абсолютно нових сучасних раг. «Немає надто великої різниці між класичною та популярною музикою. Музика — це музика. Я хочу підтримувати спілкування зі слухачем, який розуміє індійську класичну музику та музику взагалі» — сказав якось Амджад Алі Кхан.
Видатний сародист має безліч усіляких нагород у себе на батьківщині і за кордоном. Зокрема, це звання Падма Вібхушан — знак вищого визнання в Індії, а також відзнаки ЮНЕСКО, ЮШСЕФ. У 1995 році маестро було нагороджено медаллю Ганді в Парижі, у 2003-му — почесною нагородою французького уряду, у 2004-му — японського.
Він виступав на фестивалях і святкуваннях у різних куточках світу, зокрема в Німеччині, Великій Британії, Австрії, а тапер нагоду послухати видатного сародиста матимуть й українці. Із маестро гратимуть його сини Ааман Алі Кхан та Аяан Алі Кхан, а також знані таблісти Танмой Бос та Мітхілеш Кумар Джха.