Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щиро вітає працівників і службовців органів місцевого самоврядування, сільських, селищних, міських голів, депутатів місцевих рад, представників муніципальної громадськості, науковців, усіх небайдужих людей із нашим спільним святом — Днем місцевого самоврядування.
Його відзначення пов’язується з датою 7 грудня 1990 року, коли парламент відновив у законодавчому полі держави інститут місцевого самоврядування, справедливо зазначивши, що він є основою демократичного устрою влади в Україні. За час, що минув, відбулося становлення правових, організаційних, економічних засад місцевого самоврядування, і сьогодні воно представлене цілою системою органів, на які Конституцією і законами України покладається вирішення надзвичайно широкого спектра завдань, що стоять перед кожною громадою, зокрема, і країною загалом.
Сфери освіти, охорони здоров’я, культури й спорту, допомога малозабезпеченим і соціально вразливим категоріям населення, екологічні програми, комунальне господарство та благоустрій території, соціально-економічний розвиток і створення належних умов для проживання потребують щоденної уваги сільських, селищних, міських голів, депутатського корпусу місцевих рад, службовців та працівників місцевого самоврядування. Багато в чому саме завдяки вашим зусиллям та самовідданій праці вдається стримувати кризові явища, забезпечувати стабільність і керованість ситуації на місцях.
Ми знаємо про серйозність і складність нинішніх проблем організації та здійснення місцевого самоврядування: недостатність фінансових ресурсів на виконання самоврядних і делегованих державою повноважень, недосконалість відповідного бюджетного й податкового законодавства, неврегульованість питань адміністративно-територіального устрою, невизначеність територіальної основи місцевого самоврядування, непослідовність і суперечливість положень багатьох нормативних документів, на яких базується діяльність органів місцевого самоврядування.
Вирішення цих проблем потребує рішучої реалізації другого етапу державно-правової реформи щодо внесення змін до Конституції та низки законів України на засадах демократичної децентралізації влади, який має передбачати, зокрема, запровадження повноцінного місцевого самоврядування на рівні районів і областей, зміну статусу місцевих органів виконавчої влади, вдосконалення просторової основи здійснення місцевого самоврядування, вдосконалення виборчої системи на місцевих виборах, чітке розмежування повноважень між різними рівнями місцевого самоврядування та між органами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади, формування достатньої податкової бази для виконання власних повноважень та безумовне фінансове забезпечення повноважень, делегованих державою, розвиток форм безпосередньої демократії і народовладдя.
Сподіваємося, що прагнення бачити наші села, селища та міста красивими, впорядкованими, комфортними для їхніх мешканців і гостей поділяють усі політичні сили в Україні, вищі органи державної влади, провідні політичні та державні діячі. Тому місцеве самоврядування може й повинно стати наріжним каменем об’єднуючої ідеї побудови сильної і заможної держави, здатної забезпечити гідне життя своїм громадянам.
Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування запевняє, що продовжуватиме реалізацію намічених планів із децентралізації влади, розбудови та зміцнення місцевого самоврядування в Україні.
Тож прийміть, шановні друзі та колеги, наші найщиріші привітання з нагоди цього урочистого дня. Бажаємо всім і кожному з вас міцного здоров’я, щастя, щедрого достатку, родинного затишку, нових творчих звершень і вагомих здобутків у професійній діяльності на благо рідної землі та її людей.
Голова та члени комітету.