Колектив Кам’янець-Подільського медучилища (заклад є комунальною власністю територіальної громади Хмельницької області) вже три місяці оббиває пороги різних інстанцій, відправляє в усі всюди листи, домагаючись призначення директора, якого він обрав ще 28 серпня 60,2 відсотка голосів на загальних зборах. «На носі державна атестація, а ми без керівника, в колективі втрачено довіру до влади, яка нас не чує», — скаржаться вони. То чому Хмельницька обласна рада не затвердила результати виборів?
Про ці вибори наша газета писала в матеріалі «Чи буде третій суд?!» 23 вересня цього року.
Після зборів, які, за всіма оцінками, пройшли демократично, прозоро та продемонстрували прагнення колективу, в обласній газеті «Подільські вісті», яка є друкованим органом облради, раптом 17 вересня з’явилася стаття за підписом Йосипа Ядухи «Фігаро тут, Фігаро там». У ній, зокрема, автор, який, як стверджують представники медучилища, з котрими мені вдалося поспілкуватися, ні на зборах, ні взагалі в училищі не був, зазначає, що в колективі закладу мають місце «чвари, розбрат, корупція і хабарництво — ось неповний перелік вад, які міцно прописалися тут». Цю статтю працівники обговорили на загальних зборах. Газета, однак, не поспішає на вимогу колективу училища друкувати спростування... У медичному кажуть, що готують позов до суду. Такі події не сприяють ані підготовці до атестації, ані навчально-виховному процесу.
У листі до голови профільної депутатської комісії облради Леоніда Бриндікова працівники закладу назвали можливу причину публікації на адресу колективу училища зі 130-літньою славою першого медичного освітнього закладу Подільського краю. На їхню думку, все це через вибори.
Немарно публікація в «Голосі України» називалася «Чи буде третій суд?!». Отож Василь Белявський, справді, подав до суду позов до облради з приводу визнання протиправними дій облради стосовно внесення кандидатури Олега Купчика, піддав сумніву його документи про науково-педагогічний стаж, довідки щодо цього Інституту отоларингології імені Коломийченка АМН України. Окрім того, позивач домагався призначення повторного конкурсу на заміщення посади директора училища. Під час судових слухань представники відповідача, читаємо в постанові, не визнали позовних вимог Белявського. А 30 вересня Хмельницький міськрайонний суд виніс постанову, якою залишив без задоволення його вимоги. Нині подано апеляційну скаргу. Отже, слово за судом.
А тим часом навіщось один з очільників облради в жовтні приїжджав на зустріч із колективом та, як мені розповіли працівники медучилища, пропонував, щоб вони погодилися на повторні вибори... Так це чи ні, важко сказати.