Одним із найкрасивіших місць Криму, безперечно, є Алушта. Тут винятково сприятливо сполучаються природні й цілющі чинники: гаряче південне сонце, тепле море, незвичайний для кримського Південного узбережжя простір і широта огляду, мінеральні джерела. Не випадково саме тут рішенням Ради міністрів Автономної Республіки Крим було відкрито Кримський інтернат-ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.

 

Знайомлячись із повсякденним життям цього навчального закладу мимоволі згадуєш слова письменника, публіциста і педагога Карема Раша. «Життя — це не свято, і школа покликана готувати молодь до труднощів життя. Тому в хорошій школі повинно бути чесно, світло, радісно, але завжди важко. У навчанні завжди має бути дуже важко. Школа не може бути ані розв’язним шоу-майданчиком, ані похмурою казармою. Для здоров’я дітей та молоді потрібні не дозвілля та телерозваги, а порядок, суворість, справедливість, братерська доброта і допомога».

Саме таким є сьогодні Кримський інтернат-ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Незважаючи на молодий вік, навчальний заклад по праву визнано одним із кращих серед йому подібних. Його не можна ні з чим порівнювати. На відміну від багатьох інших ліцеїв, які починали свою діяльність на базі військових навчальних закладів або військових частин з уже розвинутою інфраструктурою, кримський починався майже на порожньому місці.

Про те, що собою являла отримана спадщина, сьогодні можна довідатися, розглядаючи старі фотографії восьмирічної давнини. У корпусах, переданих ліцею, які до того простояли без експлуатації декілька років, були відсутні опалення і каналізація, покрівля протікала, внутрішні приміщення мали непривабливий вигляд. Після відповідного перепланування та ремонту в найкоротший термін, як кажуть ліцеїсти, «з маршу», було розпочато навчальний процес.

Перші підлітки переступили поріг ліцею 1 вересня 2002 року, а сьогодні вони, як і решта випускників, впевнено крокують життєвими шляхами. Більшість із них вирішили присвятити своє життя служінню Батьківщині. Пріоритетом для себе вони визначили військову службу. Із 316 випускників 133 (42 відсотки від загальної кількості. — Авт.) вступили до вищих військових навчальних закладів. Найпопулярніші серед них — Харківська академія повітряних сил і Севастопольська військово-морська академія, де навчається найбільша «діаспора» кримських військових ліцеїстів.

Такий результат досягнуто завдяки цілеспрямованій роботі колективу офіцерів і вчителів. Кожен із ліцеїстів за допомогою викладачів заздалегідь і цілеспрямовано готується до вступу в обраний ним вищий навчальний заклад. Вчать і виховують ліцеїстів педагоги з великим стажем роботи, багатим досвідом і почесними званнями. Із 13 вчителів, що викладають нині в ліцеї, двоє є відмінниками освіти, двоє мають звання «старший вчитель», один — «вчитель-методист», у шістьох вища кваліфікація. Працею цих людей в ліцеї створено умови для інтелектуального, соціального, особистісного, культурного зростання молоді, її саморозвитку та самореалізації. На різних конкурсах, олімпіадах ліцеїсти не раз займали перші місця, серед вихованців є члени Малої академії наук Криму.

Хлопці свідомо роблять свій вибір — бути офіцерами. Сучасна навчальна база, чудовий і сильний педагогічний колектив, вивчення історії України, її Збройних Сил, зустрічі з офіцерами різних спеціальностей, відвідування військових частин і військових навчальних закладів — усе це сприяє формуванню світогляду, моральної й політичної культури, високих морально-психологічних і фізичних якостей, необхідних для служби на офіцерських посадах у Збройних Силах України. А головне — сприяє усвідомленню ліцеїстами особливої місії військової людини: захищати Вітчизну, рідну домівку, свій народ.

Живуть та вчаться в ліцеї хлопці з усього Криму, котрі вирішили пов’язати своє життя зі шляхетною професією офіцера. Тому вже з перших днів навчання їх привчають до армійського життя: вони живуть за суворим розпорядком дня, постійно носять військову форму одягу, мешкають у казарменому приміщенні, заступають у наряди днювальними й черговими. І, звичайно, їх вчать приймати рішення, керувати людьми й відповідати за свої вчинки.

У ліцеї готують загалом фізично здорових і вольових людей. Відповідно до розкладу занять юнаки займаються фізичною підготовкою в 3—4 рази більше, ніж у звичайній середній школі. Як результат, команда ліцею традиційно представляє автономію на спартакіаді України серед допризовної молоді, де завжди показує високі результати.

Перейнявши кращі традиції українського козацтва, кадетських корпусів, суворівських і нахімовських училищ, Кримський інтернат-ліцей не став простою їхньою копією. Ліцей має вже й власні добрі традиції, свої гімн, герб і прапор. Щорічно тут проводять урочисту посвяту в ліцеїсти, святкування Дня знань, останнього дзвоника, Дня ліцею, Дня вчителя. Без ліцеїстів практично не обходиться жодний важливий урочистий захід на республіканському й міському рівнях. Вихованці вже традиційно беруть активну участь у святкових заходах і концертах з нагоди Дня Перемоги, Дня захисника Вітчизни, Дня Збройних Сил України, Дня партизанської слави.

Випускники часто приїжджають, пишуть листи, завжди із вдячністю й любов’ю згадують своє навчання. Хоча, здавалося б, лише рік або два тому вони попрощалися з ліцеєм. Поява колишнього ліцеїста — завжди подія для ліцеїстів теперішніх. Немає кращої реклами для військової служби, коли курсант або лейтенант у військовій формі розповідає про навчання у військовому навчальному закладі або ділиться своїми враженнями про початок офіцерської служби.

Завжди приємно читати теплі рядки листів випускників, кожен з яких починається щирими словами: «Здраствуй, улюблений ліцей!». Нерідко послання містять звернення до молодших своїх товаришів — «вчіться та поводьтеся гідно, отримуйте знання, цінуйте ліцейське братерство і кожну хвилину, проведену в ліцеї». І прохання до офіцерів: «Прочитайте цей лист перед строєм!»...

Сьогодні в умовах реформування українського війська кадровому складу Збройних Сил України висувають підвищені вимоги до рівня професійної майстерності, психологічної стійкості та моральних якостей. Випускники Кримського військового ліцею будуть служити в новій українській армії. Хочеться вірити, що вони, пройшовши таку чудову школу, виростуть сильними, порядними і талановитими людьми, чесно служитимуть своїй Батьківщині.

На знімку: начальник Кримського інтернату-ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою полковник Микола Балабай.

Фото автора.