Нинішнього тижня, який у парламенті був пленарним, політики обіцяли неабияку порцію «смаженого». Партія регіонів погрожувала не лише відставкою «соціального» міністра через невиконання закону про зростання мінімальних зарплат і пенсій, а й збиранням підписів про ініціювання відставки уряду. Коаліціянти, передусім БЮТ — подолати президентське вето на зміни до цьогорічного держбюджету та підвищити акцизи на цигарки й отримати на подолання епідемії грипу завітний «мільярд», а від подорожчання цигарок — 190 мільйонів гривень. А ще в розпал президентської виборчої кампанії суттєво перекроїти виборчий закон, унеможлививши фальсифікації.
Однак революційний запал у політичних супротивників загадково згас. Голосів для подолання вето щодо «грипозного мільярда» забракло, з 243 поправок до закону про вибори Президента, на розгляд яких потратили майже весь сесійний вівторок, не пройшла жодна. Акцизні ставки на тютюн також залишилися на нинішньому рівні. Якщо акцизи ще можна списати на «плідну роботу тютюнового лобі з депутатським корпусом», то в голосуванні за зміни до держбюджету та виборчого закону правили балом лише суто політичні інтереси. За висловом одного депутата, «кожна політична сила вже примостила виборчий закон під свого кандидата і свій сценарій», тож змінювати правила гри, коли перегони вже розпочалися, не бажає. Хоча є рішення Конституційного Суду про визнання низки положень чинного закону про вибори неконституційними, яке має не рекомендаційний характер, як попередні висновки Венеціанської комісії, а є нормами прямої дії. Тепер виборчий закон нагадує чудисько без рук і ніг: норми, «забраковані» КС, із закону вилучено, натомість жодних виправлень і доповнень до нього не внесено.
Так само тихо «з’їхали» регіонали й з теми про відставку міністра праці та соціальної політики Людмили Денісової — після бурхливого «розпинання на хресті» міністра в сесійній залі, не наполягаючи на голосуванні власної ж постанови. Хоча й пообіцяли, що питання про відставку з порядку денного не знято, а міністру «довго так легко дихати не доведеться».
Затихли в парламенті й розмови про ймовірність переформатування коаліції. Найцікавіше пояснив це Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович в інтерв’ю одному з російських часописів: «Парламентської коаліції юридично й фактично не існує! Тому розвалити її неможливо. Відставка уряду буде обов’язково, оскільки, швидше за все, буде обраний новий склад парламенту». А шанс на утворення нової коаліції ще в нинішньому парламенті оцінив як «теоретично дуже малий».
Натомість поза парламентом із вуст кандидатів у Президенти та інших політиків лунають дедалі нові й нові заяви про можливість співпраці та спільного позиціювання нинішніх політичних опонентів. Хто з ким може поділитися посадами прем’єра, глави парламенту та іншими «ласими шматками». Звісно, якщо вибори відбудуться, і з таким недосконалим законом буде визнано їх результати.