У Луганському державному медичному університеті сьогодні навчаються більш як дві тисячі іноземних студентів із 53 країн світу. 
Якщо порівнювати цей показник, скажімо, з 2002 роком, то число іноземців, що навчаються, зросло майже в п’ять разів. Найбільш організаційно сильне земляцтво університету — Нігерійське. Його куратор Валентина Звягіна розповідає про своїх студентів з великим натхненням і не приховує емоцій. У земляцтві близько 400 людей, й організовані вони так, що знаходять час і для навчання, і для благодійної роботи.
Зростання чисельності іноземних студентів певною мірою пояснює перехід університету на англійську форму викладання. Але російську мову іноземці знають добре, особливо, звісно, старшокурсники. Це дає їм можливість спілкуватися з місцевими жителями і брати участь у різних акціях. Нещодавно, наприклад, нігерійці побували в Луганському дитячому протитуберкульозному диспансері й настільки перейнялися проблемами дітей, що вирішили взяти над цим лікувальним закладом своєрідне шефство.
— Для студентів з Нігерії дуже важливі сакральні цінності, тому, якщо вони щось роблять, то від усієї душі, від усього серця, — розповідає Валентина Федорівна. — Їхнім бажанням відвідати дітей, які лікуються в протитуберкульозному диспансері, керувало насамперед прагнення чимсь їм допомогти, вселити в них надію на краще.
До дітей студенти прийшли не з порожніми руками. Вони купили п’ять ящиків яблук, волейбольні та баскетбольні м’ячі, різне шкільне приладдя й, за визначенням дітей, «цілісіньку гору» цукерок. Серед нігерійців було багато першокурсників, які ще погано розмовляють російською. Було видно, як багато їм хочеться сказати, і їхні почуття були такі щирі, що, хоч як дивно, діти все розуміли. На зустріч із гостями зібралися не тільки старші школярі, яким виповнилося по 15 років, а й малюки. П’ятирічна дітвора із задоволенням сідала на коліна студентам, і колір шкіри, схоже, їх не бентежив. А коли нігерійці заспівали, взаєморозуміння було цілковитим. Вони співали про Ісуса Христа, про віру людини в усе найкраще, і дітвора так перейнялася їхніми піснями, що навіть почала підспівувати.
Студентам не стали показувати, в якому стані дитяча лікарня, тут ще багато проблем, тому похвастатися особливо нема чим. Серед хворих, наприклад, є й такі, від яких відмовилися батьки. Мабуть, недарма девізом цієї зустрічі стала фраза «У світі кожній людині потрібен друг». Підсумком візиту до протитуберкульозного диспансеру стало бажання нігерійських студентів відвідувати дітвору постійно, й наступного разу подарувати їм стіл для гри в теніс.
Луганськ.
На знімку: нігерійські студенти під час візиту до Луганського дитячого протитуберкульозного диспансеру
Фото з архіву медичного університету.