Президія Луганського обкому профспілки працівників будівництва й промисловості будівельних матеріалів б’є тривогу з приводу катастрофічного становища будівельної галузі регіону. 
З початку року існування припинили 14 будівельних організацій, 27% працівників звільнено, більше 25% перебувають у змушених чергових і безкоштовних відпустках, інші працюють за графіками неповних тижня й дня. І перспективи ентузіазму не додають. Голова обкому профспілки Іван Зінченко звертає увагу на те, що цьогоріч луганські будівельники не мали жодного договору-підряду. Великі промислові підприємства, такі як Алчевський металургійний комбінат, Сєверодонецький «Азот» та інші, призупинили реконструкції й модернізації виробництв, через що трудові колективи будівельників змушені провести значне скорочення. Різко впали темпи молодіжного будівництва, яке на Луганщині розвивалося найуспішніше. Цього року область так і не одержала 50 млн. грн., закладених у держбюджеті для завершення об’єктів житла для молоді.
Учасники обкому профспілок вирішили звернутися до керівників держави й зажадати від них чітких дій з порятунку будівельної галузі. Насамперед, мова йде про прийняття закону України з державної підтримки галузі. Для цього луганські профсоюзники пропонують передбачити іпотечне кредитування юридичних і фізичних осіб під 3—5% річних на 25—30 років. Різницю в дисконтних ставках банків пропонують закладати в місцеві й державний бюджети і потім перераховувати банкам, що видали кредит. Що стосується податків, то підприємство має їх платити тільки після того, коли на його рахунок надійдуть гроші за виконання будівельно-монтажних робіт. Учасники пленуму запропонували встановити будівельникам річний мораторій на підвищення відсотків з діючих кредитів фізичних осіб, які взяли іпотеку на первинному ринку нерухомості, але у зв’язку із кризою не спроможні виплатити відсотки.
 
Луганськ.