Скільки поколінь дітей виросло на чудовій повісті Астрід Ліндгрен «Малюк і Карлсон»! А донецьких малят, які після закінчення карантинного режиму прийшли до театру ляльок, чекав сюрприз — казка «Малюк і Карлсон», поставлена київським режисером Сергієм Єфремовим за мотивами твору Астрід Ліндгрен (інсценізація Григорія Усача).
Дещо в сюжеті змінено, і від цього знайомі пригоди стають новими. Зустріч із потішним Карлсоном, Малюком і його мамою, шахраями Рулле й Філле, собачкою Бімбочкою вийшла доброю й теплою. Художник Анатолій Павлік створив яскраві декорації, які переносять нас на дах будинку, де живе Карлсон, композитор В’ячеслав Полянський передав дух казки через музику. У першому складі грають заслужений артист України Михайло Загній, артисти Ірина Каракаш, Людмила Капішурова, Віктор Шалда, Євгенія Желєзняк.
«Я наслідував ідею, яка є в Астрід Ліндгрен, — каже Сергій Єфремов. — Дитина повинна мати дитинство, друзів, можливо, і щеня... Чим більше дитина шукає цікавих контактів з навколишнім світом, тим більше потім, ставши дорослою, вона віддає світу все багатство своєї душі. А це багатство потрібно нагромадити в дитинстві». Карлсон — втілення мрії дитини про цікаве спілкування, адже батьки зазвичай зайняті. Правда, дуже серйозна мама на очах змінюється, коли згадує, що й до неї в дитинстві прилітав Карлсон...
На питання, куди ж поділась Фрекен Бок, режисер відповідає: «Вона є, так сказати, у другій серії п’єси, яка так і називається — «Карлсон і Фрекен Бок» — і вже поставлена в Києві й Тернополі. А наступного року цю роботу можна показати і в Донецьку». Це вже четверта постановка Сергія Єфремова в Донецькому академічному обласному театрі ляльок за останній час. Режисер починав працювати тут ще в 1962 році, після закінчення театрального інституту. Єфремов зізнався, що любить атмосферу цього театру й задоволений роботою колективу. Напевно, казку полюблять і маленькі глядачі, і потішний Карлсон скаже їм не «До побачення», а «До прилітання!»
Донецьк.
Фото автора.