На зміну багаторічному вакууму, в якому перебували культури країн СНД, потроху приходить свіже повітря змін. Ми відновлюємо дружні зв’язки й знову їздимо один до одного в гості. А в наших кінотеатрах ідуть не тільки голівудські блокбастери. Істотну підтримку цьому природному процесу надали творці кінофестивалю «Кіно: відкриті кордони». Його мета — знайомити глядача з кінематографом країн Співдружності незалежних держав, зміцнюючи тим самим міжкультурні зв’язки. В рамках кінофестивалю проходять відкриті некомерційні покази кращих фільмів країн-учасниць — України, Росії, Вірменії та Казахстану.
Україна представлена в кіноогляді картиною «Райські птахи» знаменитого режисера Романа Балаяна. Вона відкривала покази фестивалю в Єревані, що відбулися минулого тижня. Картину вірменській публіці презентував сам режисер.
Через «грипозний» карантин замість заявлених шести міст нашої країни фестиваль «Кіно: відкриті кордони» пройшов тільки в кінотеатрах Києва, Дніпропетровська, Донецька та Харкова. В Києві показ відкрився картиною Карена Шахназарова «Зникла імперія», яку представили актори Яніна Калганова та Іван Купреєнко, котрі зіграли у фільмі свої дебютні ролі. Також демонструвалася популярна в російського глядача стрічка режисера Дмитра Дьяченка «День радіо».
За словами організаторів Фестивалю популярних фільмів країн СНД (ВАТ «Совекспортфільм» за підтримки Міждержавного фонду гуманітарного співробітництва держав-учасниць СНГ), наступного року плановано присвятити його річниці закінчення Другої світової війни, у фестивалі візьмуть участь усі країни-учасниці Співдружності.