Кілька останніх десятиліть український письменник Андрій Кондратюк, котрий народився на хуторі Отраже, що біля села Новомоквин Березнівського району на Рівненщині, виношував мрію — повернутися на рідні терени. І ось цими днями мрія здійснилася завдяки громаді, яка допомогла землякові звести у Моквині житловий будинок. А левову частку у цей проект вклала влада, забезпечила фінансування завершальних будівельних робіт.
Ще шістнадцять років тому моквинське СВГ «Нива» взялося за спорудження будинку для свого славного земляка, котрий жив на Київщині у тісній кімнатці і мав твердий намір переїхати на батьківщину. Тоді звели лише «зруб» будівлі. А потім все затихло — фактично до нинішнього року, коли Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України, активісти Товариства «Просвіта» заново взялися за справу.
На заклик допомогти письменнику Андрію Кондратюку відгукнулися обласна та районна влада (депутати Березнівської райради проголосували за виділення півсотні тисяч гривень на добудову письменницької оселі), де особливу ініціативу проявив заступник голови Рівненської обласної ради Валентин Крока.
— Коли мені сказали про новосілля, я в дорозі подумки уявляв цю хатину, — розповідає Андрій Іванович, — думалося чомусь, що вона без шибок, лиш накрита, поштукатурена, а решту доведеться доробляти самому. А зустрівся зі справжньою писанкою. А біля вікна ще й калина посаджена. Так, як в одному з моїх творів.
Він не міг стримати слів радості:
— У своїх творах я описав чимало проявів людського добра, — зізнався новосел, — а тепер по-справжньому відчув, що витоки цього добра йдуть саме із отчого краю. Відтепер для творчості у мене, справді, з’явився прекрасний стимул — дуже затишний домашній куточок.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.