Українські інваліди протягом одного року отримають нові автомобілі спільного українсько-китайського виробництва, повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. За даними уряду, наразі в черзі на безплатне отримання авто по інвалідності перебувають 93 тисячі осіб. «Треба зробити так, щоб вони не чекали 5—10 років і більше, — сказала прем’єр. — Це буде зроблено протягом одного року, а держава потім зможе спокійно протягом 20 років помалу розраховуватися, не ламаючи фінансових балансів». 
Чергу на отримання автомобілів, згідно з рішенням Кабміну, буде розділено на дві частини. В першочерговому порядку до кінця 2009 року автомобілі отримають громадяни, в сім’ях яких два й більше інвалідів. «На це сьогодні в уряду є фінресурси, незважаючи на кризу», — запевнила Ю. Тимошенко.
Для держнагляду за дотриманням прав інвалідів у сфері трудового законодавства уряд створить спеціальний орган, який матиме право застосовувати, за словами прем’єра, «серйозні штрафні санкції». Отримані кошти спрямовуватимуть на створення нових робочих місць для інвалідів. Уряд звітує, що торік було створено 8 тисяч таких робочих місць, і обіцяє зберегти серйозну позитивну динаміку. «В 2012 році ми ставимо перед собою серйозну амбітну мету — створити 12 тисяч нових робочих місць для людей з обмеженими можливостями, — пообіцяла Ю. Тимошенко. — Якщо вони будуть забезпечені роботою, будуть самодостатніми, то більшість питань у цій сфері буде вирішено».
Ще одна обіцянка від глави уряду — що найближчим часом буде ратифіковано Міжнародну конвенцію про права інвалідів. «Це комплексний документ, у якому узагальнений світовий досвід у цій сфері, — сказала прем’єр. — Після ухвалення відповідного рішення урядом, ми направимо конвенцію до парламенту».
Під час засідання уряду порушувалися і проблеми врахування потреб інвалідів у будівельних стандартах, створення можливостей для пересування людей на візках вулицями та транспортом, отримання дітьми-інвалідами якісної освіти. Прем’єр визнала недостатньою роботу в цьому напрямі та у виконанні держпрограми «Безбар’єрна Україна», відзначивши, що повинні бути створені умови для користування дітьми-інвалідами шкільними автобусами, і щоб не було перепон для їх навчання у звичайних школах. Міністерству освіти доручено в 2010 році передбачити в держбюджеті виділення коштів на придбання навчально-методичної літератури для дітей з обмеженими можливостями. А для розвитку параолімпійських (міжнародні спортивні змагання для інвалідів) та дефлімпійських (змагання для людей із порушенням слуху) ігор у Києві буде виділено земельну ділянку площею 92 га на будівництво нового центру. А звітувати нашим параолімпійцям уже є за що — їхні результати навіть значно кращі, аніж олімпійської збірної: нинішнього року на XXІ літніх Дефлімпійських іграх у Тайпеї (Тайвань) Україна посіла друге місце, завоювавши 20 золотих, 22 срібні та 25 бронзових медалей.