Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер взяв участь у Міжнародній науковій практичній конференції на тему: «Глобальні зміни клімату», яка відбулася у Львівському національному лісотехнічному університеті.
«Для того, щоб уникнути можливої екологічної катастрофи та проблем, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища, політики, державні мужі, приймаючи рішення, мають керуватися настановами, які були б визначені у висновках вчених», — заявив В. Литвин у своїй промові під час відкриття конференції.
На його думку, будь-які закони, укази Президента або постанови уряду повинні прийматися з урахуванням «експертного висновку наукового співтовариства, а не політичної доцільності». «Тоді у нас не буде таких проблем, як повені, спустошення земель, забруднення річок, повітря тощо», — зазначив керівник парламенту.
«Сьогодні має звучати голос інтелекту, голос університетської корпорації та наукового співтовариства, — сказав В. Литвин, звертаючись до учасників конференції. — Саме ви маєте окреслити вимоги, яким повинна відповідати організація нашого життя. Не «розходитися по квартирах», не демонструвати відданість тим чи іншим вождям та політичним силам, а дбати про напрацювання засад, на яких ґрунтуватиметься наше майбутнє».
Голова Верховної Ради України наголосив, що Україна повинна забезпечити свій розвиток, спираючись на власні сили, і має для цього всі можливості. «Проте скільки б не говорили про роль і значення науки, скільки б указів не видавали, цього неможливо досягти, поки економіка монополізована. Добре, що у нас є великий капітал, але важливо, щоб він був національним та відповідальним і вкладав кошти у розвиток країни, а не вивозив їх за кордон», — сказав він.
Представники середнього та малого бізнесу, аби «вижити» і бути конкурентоспроможними, вимушені впроваджувати новітні технології, а монополія рівень конкурентоспроможності знижує, пояснив В. Литвин. У цьому контексті керівник парламенту висловив думку про доцільність закріплення на законодавчому рівні преференцій для підприємств, які запроваджують передові технології у сфері енерго- та природозбереження.
Учасники конференції також обговорили результати наукових досліджень з питання створення Екологічної конституції Землі. За словами ректора університету Юрія Туниці, саме В. Литвин свого часу підтримав таку пропозицію університету, завдяки чому відповідні напрацювання стали підґрунтям для ініціатив України, офіційно виголошених на сесіях Генасамблеї ООН 2008—2009 рр.
«Прийняття світовою спільнотою Екологічної конституції Землі як міжнародного правового документа екологічної безпеки планети дасть змогу розглядати його як основний закон, який підлягає безумовному виконанню, що сприятиме подоланню проблем екологічного характеру, з якими стикатиметься людство у цьому столітті, — сказав В. Литвин, відповідаючи на запитання журналістів. — По суті справи, це проблема виживання людства в умовах змін клімату та технічного прогресу».
Як повідомлялося раніше, Голова Верховної Ради України у четвер-п’ятницю перебував з робочими поїздками у Львівській та Рівненській областях.
Володимир Литвин і ректор Львівського національного лісотехнічного університету Юрій Туниця.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.