У Донецьку відбулися урочистості, присвячені двадцятим роковинам від дня початку роботи над винятково важливим проектом — «Книга пам’яті».
Цікаво, що ця робота була започаткована на Донеччині, зокрема в Сніжному та Краматорську, ще працівниками фонду збереження пам’яток культури задовго до того, як на державному рівні були організовані заходи з увічнення пам’яті тих, хто віддав своє життя на полях кривавих боїв з фашизмом, тих, що загинули у боротьбі за свободу рідного краю.
Донецьке пошуково-видавниче агентство «Книга пам’яті» одне з перших у країні почало підготовку до друку увічнення імен загиблих воїнів. За 20 років діяльності було підготовлено і видано 45 (!) томів, в яких зафіксовано понад чотириста тисяч імен не тільки загиблих під час бойових дій, а й тих, хто пішов із життя у повоєнні роки. Такої кількості томів не має жодна з областей України, бо і населення тут найбільше.
Завдяки підтримці обласних та багатьох районних владних структур була проведена величезна робота з увічнення імен багатьох наших співвітчизників, і чимало з виступаючих поділилися спогадами про те, яка завжди зворушлива реакція нащадків при зустрічі з фото і записами про своїх родичів у томах Книги.
Безумовно, що знайти таку кількість загиблих кільком працівникам редколегії неможливо було б без численної і безкорисливої допомоги багатьох пошуковців, у тому числі й школярів, яких незмінний головний редактор агенції Іван Іванович Кулага пестливо називає «мої пташенята», і він упевнений, що до їхніх молодих надійних рук повинна перейти благородна справа збереження пам’яті про славних дідів та прадідів.
Тому серед численних поздоровлень творцям Книги їхні вітання були особливо зворушливими. А всі причетні до створення багатотомної історії одержали нагрудні ювілейні значки та різноманітні дипломи і нагороди.
Незвичною була і традиційна в таких випадках хвилина мовчання — вона пройшла під звуки зворушливої пісні «Степом, степом...». А потім звучали життєстверджуючі пісні про мир, про світ, в якому не буде місця війні і нарузі над людством.
Фото автора.