В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї відкрито виставку відреставрованих творів іконопису XVІІ—XX ст. «Врятуймо скарби разом!». Більшість шедеврів сакрального мистецтва повернув до життя художник-реставратор музею іванофранківець Валерій Твердохліб, до речі, єдиний такий фахівець на Прикарпатті. 
Відновленням релігійних творів майстер займається вже 14 років. Продовжуючи подвижницьку працю реставратора Миколи Канюса (на жаль, уже покійного), він самотужки повернув до життя вже десятки творів галицького іконопису. Власне, йому належить також ідея благодійного проекту «Врятуймо скарби разом!», в рамках якого проходить виставка. Суть проекту полягає у пошуку меценатів, які б профінансували реставрацію творів мистецтва, що потребують порятунку.
Поряд із відновленими роботами на виставці демонструються й твори (або їх фотографії), які лише на це чекають. Серед них не тільки ікони, а й світський живопис, скульптура, стародруки, старовинні меблі, предмети побуту. Загалом в Івано-Франківському художньому музеї із 900 ікон 500 потребують реставрації. Немало таких і в обласному краєзнавчому музеї.
Дирекція музею вручила подяки меценатам, серед яких керівники облради та ОДА, владики церков. До речі, вони одними з перших долучилися до цього проекту. За словами директора музею Ярослава Штиркала, спільними зусиллями вже видано книгу-альбом творів іконопису «Врятовані скарби».
На Прикарпатті не вперше привертають увагу громадськості, влади, підприємців до понищених часом і умовами зберігання творів мистецтва. Перша реставрація збірки ікон обласного краєзнавчого музею, за словами Ярослава Штиркала, була здійснена в 1992—1993 рр. У березні 2003 року відбулася виставка «Нереставровані шедеври», де були представлені іконопис, скульптура, українське та європейське малярство XVІІ—XX ст. зі сховищ музею, продовженням якої стала наступна виставка — «Повернуті з небуття». Протягом останніх двох років за підтримки меценатів краю врятовано більше 30 цінних творів галицького сакрального мистецтва. «Ці шедеври треба показувати світові», — каже голова облради Ігор Олійник. Він повідомив, що влада планує відкрити відповідний музейний мистецький комплекс у колишньому палаці Потоцьких в Івано-Франківську.
Фото автора.