Голова Верховної Ради Володимир Литвин у рамках робочого візиту до Європейських інституцій зустрівся з головою делегації Європейського парламенту в Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ Крістіаном Вігеніним (на знімку).
На початку зустрічі сторони зазначили, що набрав чинності Лісабонський договір. При цьому В. Литвин зауважив, що 1 грудня Україна також відзначає знаменну дату - 18-ту річницю всеукраїнського референдуму, на якому громадяни висловилися на підтримку Акта проголошення незалежності України, «виявивши бажання жити у власному домі».
«Україна відбулася як держава, але нам потрібно дати відповідь на запитання, яким буде наповнення нашої держави», — зазначив він. У цьому контексті майбутні президентські вибори, на думку В. Литвина, мають стати для України «тестом на демократію».
«Велику увагу до президентської кампанії в Україні з боку європейської спільноти та значну кількість спостерігачів, які стежитимуть за перебігом виборів, ми розглядаємо як свідчення важливості України для Європи», — сказав Голова Верховної Ради.
«Україна розраховує на те, що посилення ролі Європарламенту після вступу в дію Лісабонського договору надасть імпульс розвиткові міжпарламентської співпраці між Україною та Євросоюзом», — сказав він, висловивши переконання, що Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ відіграватиме важливу роль в активізації такого співробітництва.
У свою чергу, К. Вігенін повідомив, що установча сесія Асамблеї ЄВРОНЕСТ може відбутися у березні наступного року. За його словами, Україна повинна відігравати провідну роль у її роботі.
В. Литвин зазначив, що співпрацю у рамках програми «Східне партнерство» Україна розглядає як «додану вартість у співпраці з ЄС», і запевнив, що докладе максимум зусиль до того, щоб українська делегація активно працювала в Асамблеї.
В. Литвин наголосив на важливості завершення переговорів між Україною та Євросоюзом практичними результатами: підписанням угод про асоціацію та зону вільної торгівлі, а також вирішенням питання про лібералізацію візового режиму, оскільки, на його думку, йдеться про базові права людини. У цьому контексті керівник українського парламенту звернув увагу на те, що з 1 січня 2010 року набирає чинності угода про реадмісію, згідно з якою Україна взяла на себе «колосальні зобов’язання», і, на думку В. Литвина, ЄС має надати Україні симетричну відповідь у питанні візового режиму.
***
Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся також з Головою Палати представників Федерального Парламенту Бельгії Патріком Девалем (на знімку).
На початку зустрічі В. Литвин привітав свого колегу з набранням чинності Лісабонського договору. «Настав час для реальної роботи, і ми розраховуємо на те, що європейські структури приділятимуть розвитку співпраці з Україною ще більшу увагу», — зазначив він.
В. Литвин високо оцінив те, що саме представник Бельгії очолив Європейський Союз. «Ми сподіваємося, що під час головування Бельгії у Євросоюзі Україна дістане належну увагу в плані підтримки її європейських прагнень, підтвердження її європейської ідентичності», — сказав він.
Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо шляхів подолання фінансово-економічної кризи. В. Литвин зауважив, що в умовах кризи рівень товарообігу між Україною та Бельгією помітно зменшився, проте, наголосив він, нашим країнам потрібно шукати сфери, «де поєднання наших зусиль дозволить отримати вагомий результат». Особливо, на думку керівника українського парламенту, це має стосуватися таких «проривних» напрямів, як космічна галузь, розробка та запровадження альтернативних джерел енергії тощо.
В. Литвин поінформував свого колегу про поточну політико-економічну ситуацію в Україні, зокрема, про перебіг виборчої кампанії. «Складність нинішньої політичної ситуації пояснюється тим, що Україна перебуває у стані передвиборної кампанії, у рамках якої борються 18 кандидатів, кожен з яких намагається залюбити в себе 46 млн. громадян, і кожен для цього шукає аргументи», — сказав він. Разом з тим, на думку Голови Верховної Ради, «це той час, коли є можливість встановлення суспільного діалогу, і для нас важливий європейський досвід налагодження такого діалогу, поєднання інтересів різних соціальних та політичних груп і виходу на консолідовану позицію».
В. Литвин у цьому контексті звернув увагу на важливість поєднання демократичних свобод з економічними реформами, які б сприяли покращанню «добробуту кожного регіону, кожної людини».
Торкаючись питання енергетичної безпеки, В. Литвин зазначив, що «ми працюємо над тим, щоб уникнути конфліктів, від яких потерпала не тільки Україна, а й уся Європа». «На сьогодні ці питання під контролем», — сказав він.
Користуючись нагодою, В. Литвин поновив запрошення П. Девалю відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для нього час, і висловив впевненість, що парламентські групи дружби в парламентах наших держав здійснять для цього відповідну підготовку.
Також керівник українського парламенту висловив сподівання, що ближчим часом в Україну з візитом прибуде Принц Філіп, що, за його словами, сприятиме подальшому розвитку двосторонньої економічної співпраці.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії  CИРОТКІНОЇ.