Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з представниками органів місцевого самоврядування. Зустріч відбувалася з нагоди Дня місцевого самоврядування. «У Конституції записано: джерелом влади є народ. А представники місцевого самоврядування — це уособлення народу, — сказав Володимир Литвин. — Не випадково один із перших законодавчих актів щодо місцевого самоврядування було прийнято 7 грудня 1990 року».
Голова Верховної Ради переконаний: громадяни мають бути впевнені, що влада підконтрольна народу і кого б вони не обрали, він діятиме у спосіб, визначений Конституцією і законами України. Він зауважив також, що передусім потрібно ввести країну і владу в конституційне поле і примусити всіх зрозуміти, що є Основний Закон і його треба виконувати. Глава парламенту впевнений, що має бути реалізовано принцип — коли люди обирають людей. «Бо об’єднуються вони в територіальні громади для того, щоб вирішувати проблеми людей, а не політичні та партійні». На жаль, зауважив Володимир Литвин, норми про зміну виборчої системи на місцях не були підтримані, так само як і ідея про економічну незалежність самоврядних органів. Глава парламенту уточнив, що йдеться насамперед про нову редакцію Бюджетного кодексу. «Справді, там виникають певні проблеми, але на 95 відсотків цей закон відповідає назрілим проблемам», — сказав він.
Крім того, на думку глави парламенту, питання про ліквідацію районів у містах і ліквідацію сільських, селищних рад, які входять до складу міст, потребує обговорення і розуміння того, що так буде зруйновано представництво людей у радах. «Якщо ми говоримо, що місцеве самоврядування має розвиватися, то не повинні централізовано управляти містами», — сказав Голова Верховної Ради.
З нагоди Дня місцевого самоврядування Володимир Литвин вручив представникам самоврядних органів відзнаки Верховної Ради.
На знімку (зліва направо): віце-президент Української асоціації суднобудівників (Севастополь) Анатолій Череватий, депутат Севастопольської міськради Володимир Чекмезов, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.