«Парламентської коаліції юридично і фактично не існує! Тому розвалити її неможливо. Відставка уряду буде обов’язково, оскільки, скоріш за все, буде обраний новий склад парламенту», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович (на знімку) в ексклюзивному інтерв’ю російському часопису «Политком. ру». Водночас політик не заперечив ймовірності утворення коаліції у діючому парламенті. «Теоретично існує ще дуже малий шанс утворення коаліції в цьому парламенті», — сказав О. Лавринович.
За словами Першого заступника Голови Верховної Ради, «коли Віктор Янукович стане президентом, він матиме повноваження достроково припинити існування парламенту, в якому немає коаліції». При цьому О. Лавринович наголосив: «Верховна Рада, в якій немає постійно діючої більшості, не спроможна ані формувати, ані контролювати уряд. Такий стан влади стає небезпечним для держави».
Коментуючи ймовірність відставки уряду, О. Лавринович зазначив, що найближчим часом Партія регіонів не пору-шуватиме це питання у парламенті. Політик пояснив, що свого часу Партія регіонів ініціювала питання щодо збору підписів за відставку Кабінету міністрів, щоб примусити уряд виконати ухвалений парламентом закон про мінімальний розмір заробітної плати та соціальних стандартів. «У разі, якщо більшість народних депутатів підпишеться під вотумом недовіри уряду, це питання розглядатиметься у парламенті. Якщо підписів більшості не буде, це питання виникне вже після складання присяги новим Президентом України», — уточнив О. Лавринович.
Відповідаючи на запитання, чому парламентська фракція БЮТ намагається відсторонити його від головування у сесійній залі, О. Лавринович зауважив: «Вони робили це вже чотири рази. Я думаю, що вони намагатимуться зробити це ще декілька разів, оскільки для них неприйнятна ситуація, коли в парламенті дотримуються необхідних процедур і абсолютно немає залежності парламенту від волі однієї фракції і виборчої кампанії Прем’єр-міністра. Коли рішення Верховної Ради не сприяють цій кампанії, виникає ініціатива зміни головуючого на пленарному засіданні».
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.