Більш як сто видів продукції поставляє Бершадський птахокомбінат споживачам. Тут створено замкнутий цикл виробництва. Молодняк вирощують у власному інкубаторі, звідти птицю доставляють у цехи вирощування бройлерів, далі — у забійний цех, звідти — у цех переробки.
Корми — з власного комбікормового заводу. Курчата, як жартують пташниці, їдять домашні харчі. Виготовляють їх із пшениці, кукурудзи, ячменю, соняшнику, які вирощують на власних полях. Немало орендної землі взяли в сусідніх селах.
На комбінаті пишаються тим, що досягли європейського рівня показників у збереженні птиці, а також у прирості живої ваги. «Протягом сорока двох днів бройлери набирають вагу в середньому 2,4 кілограма, — каже керівник підприємства Іван Андрушко. — Це за умови, наголошую ще раз, що в раціоні годівлі зовсім відсутні стимулятори росту й добавки».
У наступному році комбінат святкуватиме 30-річчя з часу створення підприємства. Про його історію, становлення і зростання йдеться у двох книгах, присвячених колективу.
— Більшість із цих рецептів я записав з уст працівників комбінату, — каже автор книги, заслужений журналіст України Петро Маніленко. — Найбільш популярним є рецепт під назвою «курка по-війтівськи» (Війтівка — назва села, в якому розміщено комбінат. — Авт.) Тут у кожній хаті готують курятину за таким рецептом. Смачними виходять страви за рецептами «котлети курячі по-бершадськи», «курка фарширована», «шиї фаршировані».
У нинішньому році на підприємстві ввели в дію ще один цех переробки м’яса із сучасним технологічним обладнанням. «Все зробили за власні кошти, — наголошує керівник підприємства. — З обіцяної державою дотації не отримали жодної гривні. У колективі вважають, що доплата мала б бути ще й за екологічно чисту продукцію. Бо ж піклуємося про споживачів. Хоча економічно підприємство від цього не має вигоди. Навпаки — більше затрат. Хоча б віддали те, що вже обіцяли...»
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.