Сьогодні у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання на тему: «Про стан свободи слова в регіональних засобах масової інформації»
У залі має пролунати правда
«Потреба проведення парламентських слухань викликана дуже багатьма зверненнями регіональних журналістів про тиск на них із боку місцевих органів влади, — заявила в інтерв’ю «Голосу України» голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ганна ГЕРМАН. — Ми не ділимо місцеві органи влади на владні чи опозиційні, а чиновників — на представників влади чи опозиції, ми хочемо почути всю Україну, представників усіх регіонів і побачити, де справді в регіонах тиснуть на журналістів, та будемо вживати заходів. Де ні — будемо допомагати тим обласним радам і далі розбудовувати свободу слова в Україні. В парламенті під час слухань виступатимуть журналісти, представники регіональної преси. За підсумками слухань плануємо ухвалити документ, проект постанови зараз готуємо».
Із виступу голови Комітету з питань свободи слова та інформації Ганни Герман на сесії Верховної Ради:
«Важливість парламентських слухань зі свободи слова, особливо в регіональній пресі, зараз ніхто не може заперечити. До мене дзвонять журналісти з Одеси й криком кричать про те, що їм відключають просто світло на телебаченні, що їм забороняють працювати в тому випадку, коли вони не виконують вказівок влади.
У кулуарах парламенту до мене підходять журналісти й кажуть, що редактори взяли на себе роль цензорів, і якщо в матеріалі немає похвальби прем’єра, значить, матеріал або взагалі не йде, або туди вставляються цілі абзаци. Цілі абзаци вставляються без відома автора. Такі речі вже стали практикою в Україні.
Ми пропонуємо заслухати інформацію з усіх регіонів. Незалежно від того, хто при владі в тих регіонах, ми повинні знати, чи підтверджують журналісти тут публічно тиск на них із боку місцевих органів влади і з боку центральної влади. Ми знаємо, що на телеканали повертаються темники, вони негласні, але ми знаємо, що є чіткі розпорядження, скільки хвилин показувати прем’єра, як показувати і яку фотографію ставити в газети.
Я би дуже хотіла відділити пресу від виборів, але, на жаль, це неможливо. Тому що преса висвітлює ті процеси в суспільстві, які відбуваються, інакше преса не потрібна, і те, що преса у виборах бере участь, — це речі очевидні. І якщо ми скажемо, що цього не відбувається, ми скажемо неправду.
Тому я за те, щоб у цьому залі на парламентських слуханнях пролунала правда, і нехай цю правду скажуть самі регіональні журналісти, тут із трибуни. Не ми — політики, а самі журналісти нехай прийдуть і розкажуть, як це відбувається, які вони мають умови праці й чи мають вони сьогодні реальні можливості для свободи слова.
Політика, звичайно, тут ні при чому, але преса — це найважливіший, основний механізм політики й усіх політичних процесів, це не «верстат», на якому робляться там якісь деталі, це слово, а слово завжди було політикою.
Місцеві ЗМІ: що далі?
Печально, але скільки б ми не говорили про утвердження свободи слова в Україні, та справи не поліпшуються, а погіршуються.
Багатомісячні невиплати зарплати через те, що засновники не виконують своїх обов’язків, — у колективах ЗМІ Харківської, Рівненської та багатьох інших областей.
У Чернігові сталося небачене досі рейдерство — групка людей почала видавати газету «Деснянська правда», яка багато років випускається облдержадміністрацією, обласною радою і журналістським колективом. Справжня «Деснянська правда» теж друкується, але «Чернігівпошта» доставляє за адресами її передплатників новоявлену газету. Що — у Чернігові вже немає влади, яка б поставила все на місця? Немає прокуратури. Антимонопольного комітету?
На жаль, адрес подібного свавілля по всій Україні багато.
Ні обласні, ні районні державні адміністрації і ради у багатьох випадках не виконують покладені на них обов’язки щодо розбудови інформаційного простору, не розраховуються вчасно з редакціями за опубліковані регуляторні акти та інші матеріали про діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування, здійснюючи таким чином прихований економічний тиск на видання.
Зате вони відразу реагують на кожен критичний виступ у пресі, радіо, телебаченні, нерідко багатотисячними судовими позовами намагаючись закрити рота журналістам. Нещодавно такі «демократи» отримали щедрий дарунок від депутатів Верховної Ради, які проголосували за те, що сума відшкодувань за моральну шкоду повинна враховувати статус критикованої особи. І це — ще один спосіб натягнути вуздечку на пресу.
Національна спілка журналістів України відразу закликала Президента заветувати цю норму закону. Ми готові звернутися й до Конституційного Суду, щоб не допустити глумління над свободою слова, не дати посадовцям різних рангів пустити журналістів і ЗМІ голими і босими по світу.
Сьогодні потрібно:
— щоб органи виконавчої влади і місцевого самоврядування за місяць до початку наступного року укладали з редакціями угоди про висвітлення їхньої діяльності і помісячно розраховувалися за опубліковані матеріали;
— щоб місцеві правоохоронні, протипожежні, санітарно-епідеміологічні й інші подібні структури теж сплачували редакціям за опубліковані матеріали. Поки що це виглядає так: керівники цих структур вимагають від редакцій безоплатної публікації матеріалів, інакше погрожують позаплановими перевірками;
— провести всеукраїнські, міжобласні та обласні семінари, тренінги працівників редакцій ЗМІ, які підлягають реформуванню, виділивши на це окремим рядком кошти з державного та місцевих бюджетів. Національна спілка журналістів разом з Держкомтелерадіо, відповідними структурами на місцях активно проводитиме це навчання.
Ми вважаємо, що уряд разом з обласними державними адміністраціями та обласними радами має визначити у кожній області одне-два поліграфічні підприємства, яким допомогти з кредитами, придбанням сучасного обладнання. Саме ці підприємства мають за допомогою Інтернету приймати з редакцій полоси, друкувати газети і передавати структурам, що їх доставлятимуть передплатникам і покупцям.
Постійно виникає проблема з передплатою і доставкою друкованих періодичних видань.
«Укрпошта» як монополіст у цій галузі намагається щороку підвищити тарифи на свої послуги. 2007 року підвищила їх на 70 відсотків, минулого року за підтримки Президента України спілка обмежила її апетити 27 відсотками. Але як минулого, так і позаминулого року ні Мінтранс, ні «Укрпошта», порушуючи закони, не відзвітувалися, які кошти вони від цього отримали і куди конкретно витратили.
Тому всі намагання поштовиків знову залізти до кишені передплатника спілка відкидатиме як незаконні.
З особливою гостротою постає питання кадрів.
В Україні існує чимало видань, в яких немає жодного працівника на творчій посаді з базовою журналістською освітою. Наш власний, та й досвід світових ЗМІ підтверджує той факт, що представники інших професій успішно інтегруються у журналістику за умови, коли потрапляють у професійне середовище, яке і формує з них журналістів.
Сьогодні 50 вищих навчальних закладів готують журналістів. Настав час детально вивчити рівень і ефективність цієї підготовки, обговорити наслідки вивчення на всеукраїнській нараді редакторів, деканів, вчених, вузів, керівників засобів масової інформації.
Але вже на нинішньому етапі вважаємо за доцільне:
— на бюджетну форму навчання з журналістських спеціальностей приймати юнаків і дівчат, які мають направлення редакцій ЗМІ і зобов’язуються відпрацювати після закінчення вузу у цих або аналогічних ЗМІ регіону не менше трьох років;
— збільшити у 3-4 рази прийом на заочну форму навчання (на бюджетній основі) за співбесідою абітурієнтів, які виявили здібності до журналістики, мають рекомендації редакцій ЗМІ та Кримської, Київської, обласних організацій НСЖУ тощо.
Ігор ЛУБЧЕНКО, голова Національної спілки журналістів України.
З «Молодогвардейцем» судилися тільки керівники області. І завжди — безуспішно
Перший номер «Молодогвардейца» вийшов друком 1 листопада 2001 року — саме під парламентські вибори, на яких, нагадаю, відносну більшість голосів одержав блок «Наша Україна». З низки причин, серед яких аж ніяк не останнє місце посідали демократичні переконання колективу редакції, ми почали розміщати на своїх сторінках газети досить об’єктивні матеріали про програму й діяльність цієї політичної сили. І хоча на той час вся місцева влада була представлена висуванцями Леоніда Кучми, особливих перешкод спочатку ми не відчували. Варто думати, впливові наші опоненти просто не вірили, що ми займемо помітне місце на луганському, чисто «кучмістському» медіа-ринку.
До самої «помаранчевої» революції основною проблемою газети було потрапити в луганські кіоски колишнього «Союздруку».
Зміна влади в Києві й навіть персони «губернатора» в Луганську мало вплинули на розміщення політичних сил у колишньому «червоному» регіоні. Тут так само заправляє стара команда — і тому «Молодогвардеец», як і раніше, де-факто залишається газетою опозиційною. З усіма наслідками, що випливають звідси. Втім, у колишньому владному моноліті утворилися величезні тріщини, і ті, хто ще вчора слухняно брав під козирок, сьогодні воліє погоджувати свої вчинки передусім з фінансовою вигодою, і тільки потім — з політичною. Звідси й наша головна нинішня проблема — фінансова. Сьогодні розмістити в кіосках який завгодно тираж — не проблема. Проблема — домогтися, щоб власник кіосків не встановлював людожерських націнок на свою користь. Оскільки бізнес на Луганщині все так само перебуває в «тіні», важко роздобути в бізнесменів замовлення на рекламу. До речі, тут у влади залишається чималий важіль, яким можна давити на неугодну пресу й підгодовувати «дружні» видання. Ну, і суди — як спосіб боротьби з «неправильною» свободою слова. Не можна сказати, щоб нас засипали позовами — достовірність викладеної інформації й грамотна її подача залишають мало шансів для потенційних позивачів. Нинішнє керівництво обласної ради вже не раз намагалося «поставити на місце» нашу газету. Більше року тягнеться справа за фактом публікації в «МГ» низки статей, де докладно розписана історія з передачею в концесію досить сумнівній офшорній бізнес-структурі системи водопостачання області. Цікаво, що в цьому позові місцеві вожді зажадали того, чого не вимагали навіть за Кучми — не тільки відшкодувати моральний і всякий інший збиток, а й закрити газету...
Зазначу, за всі ці роки з «Молодогвардейцем» не судився жоден пересічний читач.
Олександр СМЕТАНКІН, шеф-редактор газети «Молодогвардеец».
Внутрішня цензура — ворог «четвертої влади»
Якщо, скажімо, говорити про досвід нашої газети «Чорноморські новини», співзасновником якої є Одеська обласна державна адміністрація, то можу запевнити, що таке співзасновництво не позначається на редакційній політиці і ніхто з керівників облдержадміністрації (а за останні п’ять років в Одеській ОДА змінилося четверо голів і всі вони з різними політичними уподобаннями) не намагався змінити статус-кво, вплинути на роботу колективу. 
У питаннях свободи слова, як на мене, визначальним є саме позиція конкретного журналіста, дотримання ним норм професійної етики та його відповідальність перед суспільством. Та, як не прикро це визнавати, останнім часом складається враження, що багато колег працює за принципом: писатиму (зніматиму) абищо, аби за це заплатили. У підсумку деякі ЗМІ перетворюються на такі собі смітники комерціалізованої (оплаченої) інформації. Але ж це не має нічого спільного зі свободою слова і з «четвертою владою», як гордо іменуємо себе.
Важливим інструментом обмеження свободи слова є внутрішня цензура, коли, боячись втратити роботу чи наразитися на судову тяганину, журналіст свідомо замовчує ті чи інші питання або обходить у них «гострі кути». Щоб цього не відбувалося, журналіст насамперед має почуватися захищеним. Але ні судова система, ні творчі та професійні спілки сьогодні цього не гарантують. (Скажімо, чи у всіх питаннях навіть НСЖУ підтримуватиме простого журналіста, якщо сьогодні спілка об’єднує і творчих працівників, і власників, і видавців?)
З прикладом юридичної незахищеності наша газета зіштовхнулася, зокрема, в рамках розгляду судового позову одного з міських голів Одещини «Про визнання інформації недостовірною, її спростування, захист честі, гідності та ділової інформації, відшкодування моральної шкоди». Не вдаючись у всі деталі цієї справи, зазначу, що мова про публікацію, в якій журналіст цитувала слова посадової особи (заступника голови тамтешньої райдержадміністрації), виголошені на прес-конференції, тобто, за законодавством, це інформація — отримана з офіційного джерела в офіційний спосіб, за яку журналіст згідно з нормами вітчизняного і міжнародного права не несе відповідальності. І все ж таки суд став на сторону позивача, частково задовольнивши його позов.
Ще один механізм тиску на засоби масової інформації криється в законодавчо неврегульованому питанні з майном колишніх компартійних видань, які, після реорганізації, нині працюють у різних юридичних статусах. І ця проблема відома «Чорноморським новинам», як і ще двом обласним газетам — «Вечерняя Одесса» та «Юг», також з власного досвіду. На щастя, у судовому порядку редакціям наразі вдалося відстояти свої права на приміщення, але саме питання все ще залишається відкритим. А суть проблеми ось у чому. У 1991 році постановою Кабінету Міністрів України № 341 редакціям газет, які входили до складу колишніх партійних видавництв, були передані на баланс службові приміщення та інше майно, які залишалися у власності держави. У згаданій постанові зазначалося, що порядок роздержавлення «буде визначений після прийняття відповідного законодавства». До сьогодні такого закону не схвалено. Не втратила чинності та не зазнала жодних змін і урядова постанова № 341. Але у січні 1999 року Кабмін, без відома та згоди колективів редакцій, на баланс яких були передані основні фонди та майно, своїм розпорядженням №14-р передав їх, як цілісний майновий комплекс державного підприємства «Видавництво «Чорномор’я», у спільну власність територіальних громад, сіл, селищ, міст Одеської області. Це розпорядження жодним чином не врегульовувало питання щодо майнових відносин між новим власником цілісного майнового комплексу та редакціями газет, які на той час, як і видавництво «Чорномор’я», були окремими самостійними суб’єктами господарювання. І ось у 2007 році до редакцій «Чорноморських новин», «Вечерней Одессы» та «Юга» з боку управління з майнових відносин Одеської обласної ради була висунута вимога: передати основні фонди з балансу редакцій на баланс нині комунального підприємства «Видавництво «Чорномор’я»...
Так, завдяки тому, що на захист редакцій виступили народні депутати Сергій Гриневецький та Ганна Герман, що Верховна Рада схвалила мораторій на відчуження від редакцій державних і комунальних ЗМІ приміщень та майна, конфлікт між нашими газетами та управлінням з майнових відносин облради було розв’язано. У судовому порядку нам також вдалося довести, що основні фонди перебувають на балансі редакцій на законних підставах. Але питання власності майна, як я уже зазначав, й досі залишається неврегульованим на законодавчому рівні, а це залишає можливість, за бажання, використовувати цей факт для нового тиску чи шантажу на кожне з видань, яке користується таким майном.
...У чому зацікавлене суспільство? У правдивій і вичерпній інформації. Відтак завдання, професійний обов’язок журналіста, незалежно від того, в якому ЗМІ він працює — комунальному чи приватному (чомусь саме останні прийнято вважати незалежними), — ту правдиву, незаангажовану інформацію донести до слухача, глядача, читача.
Іван МЕЛЬНИК, редактор одеської обласної громадсько-політичної газети «Чорноморські новини», заслужений журналіст України.
Душить «Укрпошта»
«Наша газета» — це комунальне підприємство обласної ради. Оскільки видавець не може повною мірою забезпечити достатнє фінансування своєї газети, він не втручається у внутрішню політику нашого колективу й дає нам можливість самим виробляти способи впливу на активність передплати. Хочу сказати, що питання, котрі виносять на обговорення читачів, — це те, що справді хвилює людей. Скажімо, ставлення до російської мови тощо. Для того, щоб офіційна інформація не переважала на сторінках нашої газети, ми розширили площу видання із 44 до 60 шпальт на тиждень.
Мушу сказати, що за рік роботи редактором «Нашей газеты» я жодного разу не радився й не погоджував із керівництвом облради ті критичні, резонансні матеріали, які або були підготовлені нашими журналістами, або надіслані з районів і міст області. Наприклад, ми опублікували серію матеріалів про порушення законодавства під час роздачі землі, зачепивши зацікавленість у цьому окремих керівників органів місцевого самоврядування. Підготували серію резонансних публікацій з роботи підрозділів ДАІ. Вони, щоправда, спробували нам загрожувати, але, оскільки справедливість все-таки була на нашому боці, у своїх намірах охолонули.
Кажучи про свободу слова, хочу звернути увагу на такий важливий аспект. Ще в грудні 2000 року вийшов указ Президента України про додаткові заходи з подолання перешкод у діяльності засобів масової інформації й подальше утвердження свободи слова в Україні. Зокрема, у ньому йдеться про необхідність без нагадувань реагувати на критичні виступи ЗМІ. За ці дев’ять років змінювалися Президенти й уряди, які багато говорили про свободу слова у країні, але так і не допомогли ЗМІ в тім, щоб їхня критика стала дієвою зброєю в боротьбі з негативними явищами в нашому житті. Органи місцевої влади як не реагували на наші виступи, так і не реагують. У цьому сенсі гласність, свобода висловлювань, думок, позицій через пресу відносять до розряду піару. Сьогодні стало дуже модним зовсім не реагувати на критику ЗМІ, начебто публікації і не було. У цьому плані свобода слова в нашій області зневажається. 
Але є ще одна дуже важлива проблема, котра, здавалося б, прямо до свободи слова ніби й не відноситься, але водночас дуже сильно на неї впливає. Мова піде про стосунки з «Укрпоштою». Як відомо, з першого січня тарифи на розповсюдження вітчизняних періодичних друкованих видань по передплаті збільшаться в середньому на 28 відсотків. Останніми роками видавнича вартість «Нашей газеты» зросла в 2,2 разу. За передплату, оформлення й доставку газети ми маємо сплатити «Укрпошті» великі відсотки, після чого в нас залишаються копійки. Як у таких умовах розширювати коло гласності, збільшуючи тираж видання? Система розповсюдження преси в Луганську унікальна. Із самого початку вона була віддана у приватні руки. Ці підприємства зовсім не несуть відповідальності за вчасну доставку і продаж преси в кіосках, натомість грошей за свої послуги вимагають багато. І списання газет іде за рахунок редакції. Я вважаю, що структура розповсюдження, яка перебуває у приватних руках, — це великий політичний вплив. Цим важелем добре рухати під час президентських і парламентських виборів. Ось вона — свобода слова.
Микола СЕВЕРИН, головний редактор луганської обласної газети «Наша газета».
Як прокурор редактора «на місце» ставив
— Звісно, якщо повернутися подумки хоча б у 2004 рік і порівняти ситуацію тоді й тепер, то, поза всяким сумнівом, на шляху до демократії загалом і до свободи слова, зокрема, ми зробили величезний крок уперед. Це беззаперечно! Ці позитивні зміни я можу констатувати й на прикладі видання, яке очолюю. Однак...
Мені — як голові обласної журналістської організації — останнім часом теж багато доводиться займатися подібними питаннями. Ось лише деякі приклади.
Так, кілька місяців тому звернувся до нас знаний в області журналіст, шанована в Котельві людина — Петро Ляш, який упродовж... 22 років беззмінно очолює колектив місцевої районної газети «Народна трибуна». Всякого траплялося на його редакторському віку, але такого навіть бувалий у бувальцях журналіст не пригадує. З’ясовується, місцевий прокурор дав «наряд» своїм підлеглим опублікувати в газеті роз’яснення до одного із законів... При цьому виконавець просто переписав сам закон, де лише замість підпису Президента поставив... своє прізвище. А коли редактор спробував пояснити, що в такому вигляді «інформація» не може бути опублікована, отут і почалося... Ну, я вас, мовляв, навчу, затявся прокурор та влаштував редактору й усьому колективу «веселе життя», надсилаючи перевірку за перевіркою і навіть спонукаючи до цього інші служби — від ДАІ до пожежників...
Лист редактора ми опублікували й у своїй газеті, і зверталися від імені обласної організації НСЖУ до обласної влади, прокурора області, голови Національної спілки журналістів України, щоби поставити прокурора «на місце».
А загалом за останні кілька місяців на Полтавщині зафіксовано одразу кілька випадків, коли журналістам перешкоджали виконувати свої професійні обов’язки. В тій самій Котельві, у Лохвиці, Нових Санжарах представники місцевої влади намагалися втручатися в діяльність журналістів. У Полтаві оператора ОДТРК «Лтава» побив перехожий, а співробітнику комунальної інформаційної агенції «Новини Полтавщини» Сергію Шкоденку заборонив робити фотозйомку черги в аптеці представник... облдержадміністрації! Більше того, чиновник погрожував журналісту, намагався пошкодити фотокамеру, а відзняті кадри вимагав знищити.
У Лохвиці голова районної ради навіть погрожував розправитися із журналістом місцевої газети, який «посмів» підготувати щодо нього критичний матеріал. У Нових Санжарах селищний голова привселюдно образив журналіста-ветерана, який хотів взяти інтерв’ю у столичного артиста...
Ще гірше, коли місцева влада «сама в собі» розібратися не може, а заручником стає районна газета чи районне радіо. Як, до речі, свого часу трапилося в Нових Санжарах, де «війна» між радою і адміністрацією призвела до того, що газета з красномовною назвою «Злагода» стала предметом розбрату, і зрештою райрада відмовилася її фінансувати, а натомість зареєструвала «власну» газету... І «власне» радіо!
Про всі ці випадки утисків ЗМІ ми інформуємо органи влади, прокуратуру, міліцію, та у відповідь зазвичай отримуємо відписки. Вочевидь, що дуже велике бажання знову накинути зашморг на свободу слова, як-то й на свободи загалом. 
Григорій ГРИНЬ, головний редактор газети «Зоря Полтавщини», голова обласної організації НСЖУ.
«Не відчуваємо правової захищеності»
— Пригадую, як під час однієї зі студентських практик «битий» газетяр у часи горезвісного соцреалізму зронив перефразоване: «Слово — не горобець, впіймають — вилетиш». Отакою тоді була формула, радше, самоцензури, аніж цензури, котра обмежувала свободу слова. Та чи позбавлені цієї болячки в наші дні ми, районні журналісти, котрі, як відомо, своїм словом і виданнями стоїмо якнайближче до читача, слухача, глядача? У повній мірі — ні. Передусім тому, що не відчуваємо належної правової захищеності в обстоюванні справедливості.
Проблемні й болючі питання нашого краю, як от — ефективне й законне використання бюджетних коштів на ліквідацію наслідків минулорічної повені, ситуація з відселенням півтора десятка сімей із промислово забрудненого масиву, погляд-думка депутатських комісій і фракцій районної ради на бюджетні, земельні чи інші питання, непрості перші кроки безкоштовної видачі державних земельних актів, висвітлюємо шляхом надання слова-голосу як владним і господарським структурам, так і читачам, зокрема представникам громадських організацій і політичних партій (останні досить активні в цю пору). Одне слово, категоричної ситуації «гол в одні ворота» не створюємо. 
Важливим для місцевих комунальних видань є закріплення за ними на пільгових умовах нині займаних приміщень і майна та соціальні гарантії журналістам, зокрема, тим, які пропрацювали 15—20 років, щоб мали пенсійне право за методикою обчислення держслужбовців. Кабміну, як і Верховній Раді, варто, нарешті, не відкладати (бо це триває уже кілька років!) розгляд проекту закону «Про реформування державних і комунальних ЗМІ» з висновком громадської експертизи НСЖУ. Цей закон має захищати інтереси державних і комунальних ЗМІ (останніх в Україні понад 700) у частині збереження за ними приміщень і майна, котре, як правило, придбане редакційними колективами за зароблені ними кошти. Таким чином, свобода слова, окрім політичного й морального аспектів, потребує ще й економічної підтримки.
Іван Гриджук, редактор газети «Народна Воля» (м. Надвірна), член секретаріату і правління Івано-Франківської обласної організації НСЖУ, член правління Всеукраїнської асоціації комунальних ЗМІ.
Потрібен мораторій на зміну юридичного статусу ЗМІ
Газета «Коломийський вісник» ще недавно була комунальним ЗМІ, а нині є приватним виданням. Що змусило редакцію змінити свій статус?
Попереднє скликання органу місцевого самоврядування під банківський кредит несподівано віддало у заставу приміщення редакції, яке та відповідно до чинного законодавства безстроково орендує у міської громади. Мета була очевидна — у такий спосіб відчужити престижну будівлю, в якій розміщена редакція. Півтора року наш колектив з цього приводу судився зі своїм співзасновником, аж поки після чергових виборів не прийшла «свіжа» команда депутатів. Почалося нове налагодження робочих стосунків, нової співпраці. Спочатку все було начебто нормально. Та лише доти, поки газета не стала на бік територіальної громади, а не влади, щодо майнових і земельних питань. Реакція міської ради не забарилася. У січні цього року депутати в односторонньому порядку ухвалили рішення про вихід міськради зі складу співзасновників. Виживайте, мовляв, як хочете.
Чому так квапилася зі своїм рішенням коломийська влада, нехтуючи своїм конституційним обов’язком державної підтримки засобів масової інформації? Відповідь проста. Вільної нерухомості в місті майже не залишилося, все приватизували й «прихватизували». Редакція ж міститься в двоповерховому особняку. Ласий шматочок, чом не забрати. 
Під час тримісячного розлучення з владою ми змушені були якось відреагувати на її колишні закиди, що вона не може нас більше «годувати», що газета для неї — великий фінансовий тягар. Проаналізувавши офіційні відомості управління преси та інформації Івано-Франківської ОДА за останні десять років, ми підрахували, що протягом цього часу редакція на підготовку і випуск газети витратила один мільйон 350 тис. грн. власних надходжень. У той час, як сума всієї дотації з міського бюджету за цей період становить 453 тис. грн. Водночас податків до різних бюджетів ми сплатили на суму 444 тис. грн. От і рахуйте, хто кого годує!
Про яку свободу слова можна говорити, коли про економічну самодостатність — визначальну для преси — доводиться лише мріяти. І що далі від Києва, то складніша ситуація. Фінансового тиску зазнають усі ЗМІ більшою чи меншою мірою. Якщо серед засновників є держадміністрації, то хоча б можна за захистом волати до президентської вертикалі. А на місцеве самоврядування, так виглядає, ніхто не має важелів впливу. Ось нещодавно закрила свою газету Яремчанська міська рада. Як пояснили газетярам, через відсутність необхідних коштів.
Спілкуючись із колегами (і не тільки західного регіону), знаючи, що проблема набирає всеукраїнського масштабу, вважаю, слід нагально внести доповнення до ухвалених Верховною Радою документів і запровадити мораторій на зміну будь-якого юридичного статусу мас-медіа, допоки законодавець остаточно не визначиться з роздержавленням ЗМІ.
Василь ДЕМ’ЯНІВ, головний редактор  газети «Коломийський вісник».
Собака в наморднику завжди гавкає задом
Слова ці належать німецькому поетові Генріху Гейне. Якщо поет мав на увазі свободу слова, то висловився більш ніж образно й переконливо
Свободу слова в ЗМІ, в тому числі й у регіональних, можна класифікувати як відповідь на запитання: чи мається на увазі можливість журналіста говорити й писати все, що він думає, або все, що йому заманеться?
Це просте, на перший погляд, запитання, насправді простої відповіді не містить. Бо залежно від відповіді й стає зрозуміло — чи є ЗМІ «собакою в наморднику, який завжди гавкає задом» або «собакою, який кидається на всіх, а кусає — тільки слабких».
Для журналістів «Одесской жизни» свобода слова — означає свободу говорити, що думають журналісти й про що думають читачі. Пощастило газеті в тому, що її засновником є вдумливий, не по роках мудрий і розважливий журналіст Геннадій Чабанов. Але і йому, і нам постійно доводиться «з’ясовувати стосунки» із чиновниками.
Узагалі чиновники, й, думаю, не тільки в Одесі, у відносинах із пресою трактують закони лише у своїх інтересах. Якщо в Законі «Про звернення громадян» сказано, що вони зобов’язані дати відповідь заявникові на письмове звернення протягом п’ятнадцяти або тридцяти днів, то чиновники вимагають лист від редакції, а у встановлений строк дадуть вам відписку. Хоча уточнити якийсь факт або цифру потрібно терміново, «у номер».
Не раз подібні відповіді ми одержували з управління житлово-комунального господарства Одеси. А в управлінні транспортного комплексу й зв’язку міської ради із приходом нового начальника взагалі без санкції керівника чиновники розмовляти не хочуть.
«Одесская жизнь» — досить молоде, але відоме в місті видання. Про те, що одесити прийняли газету, свідчить факт постійного зростання її накладу. І все-таки вряди-годи почуєш від чиновника насторожене запитання: «А ви чиє видання? Хто за вами стоїть?»
Стосовно цього нашим колегам із газет міської або обласної ради, на мій погляд, працюється значно легше. Одна лише приналежність журналіста до комунального ЗМІ відкриває йому двері чиновницьких кабінетів і доступ до інформації, часто закритої для решти преси.
Ну й потім: якщо на гострий виступ ЗМІ не треба відповіді про вжиті заходи — хіба це не зневажання основних принципів свободи слова?
Іноді, втім, і нам читачі дорікають щодо «утиску» свободи слова. Телефонує одного разу до редакції одесит і починає вичитувати:
— Ви знаєте, що Одеса на 70 відсотків «біло-блакитна»? Тож чому у вашій газеті йде реклама «помаранчевих»?
Пояснюю читачеві положення закону про вибори, право політичних партій на розміщення реклами в друкованих ЗМІ й запитую:
— А ви зверталися до обласного штабу Партії регіонів із запитанням, чому вони не розміщують своєї політичної реклами в газеті «Одесская жизнь»?
— Телефонував, — відповідає. — Вони мовчать...
— От вам і відповідь, шановний. Редакція в цьому випадку нікого не утискує.
Чи загрожує щось свободі слова в ЗМІ? Зважаючи на злиденне становище більшості засобів масової інформації, така небезпека підстерігає газетярів від рекламодавців. Одержала, скажімо, газета «довгограючу» рекламу й начебто уклала негласний договір: коли добрі люди по-доброму поставилися до нас, чому б не відповісти їм подякою — «не помічати витівок» рекламодавців.
Потенційна загроза свободі слова, хоч як це парадоксально, на перший погляд, походить від самих ЗМІ. Що я маю на увазі? Насамперед відсутність у журналістів належного професіоналізму. Допустила, скажімо, газета помилку через те, що журналіст недбало підготував матеріал, не перевірив факти, не надав слово протилежній стороні. У відповідь — судовий позов від скривдженої особи. Часто замість того, щоб просто вибачитися, газета починає кричати зі своїх сторінок про затискування свободи слова. Не кричати треба, а розібратися, вибачатися перед тим, кого скривдили.
Павло АКСЬОНОВ, редактор газети «Одесская жизнь».