У «Зорі» вкрали перемогу... судді. Перед тим, як норвежці зрівняли рахунок, м’яч залишив межі поля. Це підтвердили численні відеоповтори. Суперник у луганчан виявився старанний, сумлінний, чіпкий і завзятий. Але наша команда мала перевагу і заслуговувала на ліпшу долю.

«Зоря» вийшла вперед завдяки ефектному удару здалеку Микити Каменюки. Правий оборонець прийняв м’яча на своєму фланзі, на замаху прибрав суперника і сильно пробив лівою ногою, поціливши в дальній кут норвезьких воріт.

У наших було ще кілька реальних нагод, але бракувало везіння. Багато разів «Мольде» рятував воротар. Але й рахунок 1:0 певною мірою влаштовував український клуб. Здавалося, що він досягне мети, бо часу до завершення поєдинку залишалося обмаль. І тут у справу втрутилися несправедливі обставини.

Зрозуміло, що тренер «Зорі» Юрій Вернидуб був засмучений, адже протистояння його команди і «Мольде» завершилося неприємною несподіванкою:

— Прикро пропускати наприкінці матчу. Якби вдалося зберегти свої ворота у недоторканності, то шансів на прохід далі було б більше. Однак і за результату 1:1 шанси залишаються. Попереду — зустріч у Норвегії.

Загалом була цікава гра. Ми переконалися, що «Мольде» — команда досить хорошого рівня. У нас багато молодих виконавців без необхідного досвіду. А ще нам бракувало гостроатакувального футболіста.

Хоча наша команда дуже старалася, билася, і за це я їй дуже вдячний. Мікротравма була у Вернидуба. Радий, що він дограв матч до кінця. Те саме стосується Чайковського. Через два дні ми зіграємо проти донецького «Олімпіка». Головне завдання — відновити хлопців до цієї зустрічі. А там уже і до матчу в Норвегії конкретно готуватимемося. Часу обмаль, але докладемо всіх зусиль, щоб підсумковий результат нас не засмутив.

А «Чорноморець» відверто розчарував. Навіть шансів на нічию він не мав. Втрата понад половини основного складу порівняно з минулим сезоном, зрозуміло, не могла не позначитися на грі команди.

Хоча після першого туру поточного чемпіонату Прем’єр-ліги, в якому одесити вдома розгромили (4:0) дебютанта турніру ФК «Олімпік» (Донецьк), деякі великі оптимісти почали казати, що Роман Григорчук уже створив новий боєздатний ансамбль. І йому до снаги успішні виступи в єврокубках.

У хибності таких думок ми якраз переконалися, подивившись поєдинок у Спліті, який завершився з негативним для «моряків» результатом. 

А ще більше засмутила якість продемонстрованої ними гри.

«Чорноморець» невиразно діяв на чужій половині поля, пропустивши по м’ячу в кожному таймі. Хорвати щоразу для досягнення мети використовували фланги. Спершу колишній гравець київського «Динамо» та полтавської «Ворскли» Денис Главіна віддав бездоганний пас під удар Марко Рогу. А одразу після відпочинку — знову флангова атака господарів: Томіслав Радотич зробив точну навісну передачу на Анрі Белля...

Момент для взяття воріт одесити мали лише раз, однак спроба Аржанова на 89-й хвилині завершилася невдачею. Переграти воротаря він не зміг.

Наставник «Чорноморця» Роман Григорчук і сам поки що не знає, чого очікувати від його команди. Про це він, до речі, і сказав після поразки в Спліті: 

— Щодо гри, то ми вивчали опонента, мали конкретний план. Я акцентував увагу на тому, що наші суперники діють просто і надійно. Окрім того, «Спліт» має у складі достатньо хороших виконавців, швидких футболістів.

Тому ми розуміли, що буде дуже складно. Зізнаюся, я поки що до кінця не знаю сили своєї команди, бо вона суттєво оновлена. Скажу відверто: сьогодні ми були слабші за суперника.

Отака неприваблива картина. Хоча ми знаємо Григорчука як людину амбітну. І можна не сумніватися: він дуже постарається переконати підопічних, що залишається маленька надія врятувати становище. А вона, як відомо, вмирає останньою.

І навіть досвід Олексія Гая (праворуч) не допоміг «Чорноморцю».

 

Фото ФК «Чорноморець».