Працівники ТОВ «Донецькшахтометробуд» відмовилися виходити на роботу з першого грудня через невиплату зарплати. Про це повідомив голова первинної профспілкової організації підприємства Василь Антюшеня. Під землею припинено відкачування води і підтримання в робочому стані вже споруджених виробок. Робітники кажуть, що не мають грошей навіть на проїзд. Раніше колектив двічі виходив на пікетування будівлі обласної адміністрації, намагаючись привернути увагу до своїх проблем. Заборгованість у зарплаті тут становить майже дев’ять мільйонів гривень. Бюджетних грошей на донецьке метро в 2009 році не виділено ані копійки. Єдине, що вдалося отримати людям, — місячний фонд оплати праці за рахунок коштів, виділених міськвиконкомом після першої акції протесту.
«Ситуація не просто критична, — вона на межі катастрофи, — розповів профспілковий лідер. — Люди не отримують навіть урізану заробітну плату. Половина кваліфікованих працівників або звільнилася, або була скорочена. Трудящим немає за що утримувати сім’ї, вони не мають грошей не лише на проїзд на роботу і назад, а й навіть на харчування. Ми надіслали десятки звернень до різних інстанцій, у тому числі й на адресу керівників держави, але нас так і не почули».
За словами В. Антюшені, лише для утримання в безпечному стані донецького метробуду цього року потрібні 30 мільйонів гривень. Після припинення будівництва покинуті виробки становлять небезпеку для розташованих поблизу на поверхні житлових будинків, промислових, транспортних споруд і комунікацій. У колективі кажуть, що Донецьку загрожує техногенна катастрофа.