Учора в столиці представники ВГО «Наш захист» взяли в облогу центральні офіси чотирьох комерційних банків. «Пересувний» пікет організували також біля будинків НБУ, Кабміну і Верховної Ради України. Захисники прав ошуканих вкладників та позичальників вимагали оголосити валютні кредити поза законом.
— За пособництва влади і НБУ країна фактично потрапила в валютне рабство, — каже голова правління ВГО «Наш захист» Сергій Григорян. — Тим часом в жодному законі України немає прямої вказівки на те, що комерційні банки мають право видавати кредити в іноземній валюті. Та попри це більш як половина усіх кредитів видана не у гривнях.
Доки в НБУ виношують ідею дозволити позичальникам-фізособам хоча б відсотки по валютних кредитах сплачувати у гривнях, учасники акції пропонують комерційним фінустановам добровільно перевести всі кредити в нацвалюту. Причому за курсом, встановленим на момент укладення угод з позичальниками. Фінансисти, в свою чергу, нагадують про зворотний бік медалі.
— Є одвічний принцип банківської діяльності — валюта залучених коштів має відповідати валюті розміщених, адже банк — це фінансовий посередник, — каже генеральний директор Українського кредитно-банківського союзу Галина Оліфер. — Якщо перераховувати у гривнях валютні кредити, то те саме доведеться зробити і з депозитами. Упевнена, що така перспектива не влаштує «валютних» вкладників, спричинить нову хвилю недовіри до фінустанов з боку клієнтів та відплив коштів із банківської системи. А якщо депозити не чіпатимуть, то банкам доведеться шукати інших джерел відновлення цього балансу — в особі НБУ, чиї валютні резерви і без того з початку року зменшилися на 30 відсотків.