Уряд прийняв рішення про збереження доплат до пенсійних виплат в розмірі 28,40 грн. За словами міністра праці та соціальної політики України Людмили Денісової, ухвалений Верховною Радою закон про підвищення соціальних стандартів насправді призвів би до того, що більшість пенсіонерів отримали б меншу пенсію, ніж до цього часу, адже парламент не врахував, що уряд щоквартально протягом 2009 року підвищував розмір пенсій.
— Ми їм (депутатам. — Авт.) казали, що це не той закон, який можна приймати, і він не поліпшить добробут наших громадян, а навпаки. І тому уряд прийняв рішення зберегти ті доплати, які здійснював станом на 1 жовтня 2009 року, — підкреслила Людмила Денісова.
Дивно, адже йшлося про те, що у Кабміну немає грошей на виконання цього закону. Саме про це казала Прем’єр-міністр на засіданні уряду 11 листопада. А закон парламент ухвалив 6 листопада. А 26-го концепція змінилася. І урядовці вже кажуть про погіршення стану більшості пенсіонерів від впровадження нових соціальних стандартів.
Пояснення соціального міністра такі: Верховна Рада збільшила прожитковий мінімум до 573 грн., але водночас скасували доплати до пенсій у розмірі 28,40 грн., запроваджені урядом, з урахуванням яких мінімальна пенсійна виплата становила 572 грн. 40 коп.
«Тобто прожитковий мінімум поглинає цю доплату уряду, — підкреслила Людмила Денісова і додала, — що в цьому разі мінімальні пенсійні виплати збільшувалися б лише на 60 копійок». Але, за її словами, уряд прийняв рішення зберегти доплати у розмірі 28,40 грн. до пенсій, які розраховуватимуться з врахуванням нового прожиткового мінімуму.
«Тобто пенсіонери отримували мінімальну пенсію в розмірі 572,4 грн. в жовтні. Така ж буде і в листопаді. Ми тепер пенсіонерам доплатимо у зв’язку з новим законом, який подав Президент і ухвалив парламент, 60 копійок за листопад і доплатимо 28,40 додатково до цього. Тобто пенсіонер отримає не 573 грн. мінімальної пенсії, а 601 грн.», — наголосила урядовець.
У свою чергу в. о. міністра фінансів Ігор Уманський, який ще два тижні тому теж казав про неможливість виконання закону про соцстандарти через відсутність грошей, тепер змінив акценти у цьому питанні:
— Якщо б ми виконали суть і текст закону, нам довелося б більшій половині людей нарахувати і видавати на руки пенсії менше, ніж було в жовтні. Це неможливо за Конституцією, бо це було б зменшення соціальних стандартів. Саме тому ми зараз прийняли рішення щодо збереження формули і доплати у розмірі 28,40 до того рівня, який було прийнято Верховною Радою.
Експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко дивується такій зміні настрою Кабміну.
— Соціальні стандарти, встановлені на законодавчому рівні, — обов’язкові для виплат. А от доплати до пенсій — це добра воля Кабміну. Вочевидь за минулі два тижні уряд знайшов гроші на виплату нових стандартів, та й ще і надбавок до пенсій. Хоча досі не чути заяви Кабінету Міністрів про виконання закону про підвищення соцстандартів, — зазначає експерт. — Можливо, ці кошти візьмуть з грошей, які були призначені для розрахунку із Газпромом за штрафними санкціями, чи з кредиту МВФ. Не виключено, що на ці цілі планували пустити частину «грипозного» мільярду. 
За словами Юрія Гаврилечка, піднімати соцстандарти під час кризи не варто, бо їх неможливо буде виплатити. За прогнозами Держкомстату, середня реальна зарплата по країні у жовтні зменшилась більш як на 10 відсотків порівняно з жовтнем минулого року. Кількість підприємств, які працюють із збитками, збільшилась. Отож навряд чи слід очікувати істотні надходження до Пенсійного фонду. А підвищити пенсії можливо буде лише за рахунок емісії чи залучення кредитів. Така стратегія призведе до інфляції.