Голова Верховної Ради Володимир Литвин у понеділок у рамках робочого візиту до європейських інституцій зустрівся з Президентом Європейського парламенту Єжи Бузеком (на знімку).

 

Під час зустрічі сторони обговорили важливі питання співпраці між Україною та Євросоюзом, приділивши особливу увагу міжпарламентській складовій двосторонніх відносин.

Президент Європейського парламенту зазначив, що Євросоюз надає важливого значення поглибленню та розвитку відносин з Україною, яку Європа, за його словами, хоче бачити надійним і прогнозованим партнером. «Ми сприймаємо Україну як європейську державу», — заявив він.

Володимир Литвин також розповів Єжи Бузеку про поточну політико-економічну ситуацію в Україні, зокрема, про перебіг президентської кампанії. Президент Європейського парламенту висловив сподівання, що президентські вибори у 2010 році в Україні відбудуться вільно, прозоро і демократично. При цьому він зазначив, що сьогоднішні демократичні стандарти в Україні «помітно наблизилися до європейських». У цьому контексті Є. Бузек назвав позитивним сигналом рішення Голови Верховної Ради, який також є одним з претендентів на найвищу посаду у державі, піти у відпустку на період передвиборчої кампанії.

Голова Верховної Ради зазначив, що, незважаючи на майбутні президентські вибори, питання євроінтеграції України є темою, яка об’єднує політиків та суспільство. На думку В. Литвина, цей консолідуючий чинник потрібно поглиблювати і розвивати. «Моя особиста позиція полягає в тому, що у відносинах між Україною та Євросоюзом потрібно вийти на прийняття практичних рішень. Я розумію складність переговорів, зокрема, щодо лібералізації візового режиму для громадян України, але при досягненні певних спільних підходів їх одразу потрібно закріплювати у відповідних документах», — сказав він, додавши, що «це сприятиме консолідації українських політиків та буде позитивно сприйнято українським суспільством».

Президент Європейського парламенту прийняв запрошення Голови Верховної Ради України відвідати Україну з візитом 20—21 грудня цього року.

В інтерв'ю журналістам по завершенні зустрічі В. Литвин зазначив, що вже вдруге за нинішній рік зустрічається з Президентом Європарламенту. Його візит в Україну у грудні, сказав В. Литвин, також відбудеться вдруге. «Це свідчить про те, що діалог між Україною та Європейським Союзом, принаймні на парламентському рівні, виведено в нову якість», — наголосив він, додавши, що це особливо важливо з урахуванням набуття чинності Лісабонським договором, згідно з яким роль та значення Європарламенту істотно зростають. Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з керівником Комітету регіонального розвитку Європейського парламенту Данутою Хюбнер.

Під час зустрічі сторони заявили про важливість розвитку співпраці між Україною та Європарламентом на регіональному рівні.

За словами В. Литвина, така співпраця передбачає підвищення ролі органів місцевого самоврядування, вирівнювання розвитку регіонів, розвиток транскордонної співпраці.

Крім того, В. Литвин наголосив на важливості спільної розробки та реалізації Дунайської стратегії, оскільки це «має не тільки економічне та регіональне значення, а й політичне звучання». «Тут важлива позиція Євросоюзу», — зазначив він, нагадавши, що до розробки цієї стратегії запрошені країни—члени ЄС та країни—кандидати у члени ЄС, а також у винятковому порядку — Україна. «Це велика честь, але й великий іспит для України», — сказав В. Литвин.

Сторони також висловили готовність до поглиблення співпраці між Європарламентом та Верховною Радою України як у політичному, так і у практичному вимірі.

Прес-служба Верховної Ради України.