Попри те, що наприкінці року грошей на ринку побільшає (за рахунок різдвяних зарплатних виплат, видачі депозитів вкладникам Укрпромбанку, розблокування сімейних заощаджень тощо), це істотно не пожвавить подавлений економічною кризою споживчий попит. Але високий рівень базової (непродовольчої) інфляції на тлі від’ємних результатів економіки унеможливить цінову стабільність на фініші року.
Бензин (високооктановий) — подорожчання літра А-95 в середньому на 10 копійок, дизпального — в середньому на 5 копійок.
Я виходжу з того, що динаміка цін на нафтопродукти зараз чи не найбільш непередбачувана. Згадайте хоча б, як стрибали ціни на нафту та бензин на світових ринках. На європейському в жовтні тонна бензину подорожчала приблизно на 100 доларів США, тож варто було очікувати подорожчання нафтопродуктів у нас принаймні на 70 копійок, але вони зросли на 30. Гадаю, саме через те, що автозаправкам невигідно піднімати ціни на згасанні попиту на пальне, що спостерігається кілька місяців поспіль.
Борошно — зростання середніх роздрібних цін на 5 відсотків.
Якщо сказати простіше, то одержимо символічне подорожчання, яке навіть не кожен помітить. По-перше, в регіональних та центральних засіках цілком достатньо продзерна. По-друге, динаміку цін на борошно що ближче до виборів, то уважніше пильнуватимуть контрольні органи.
Хліб — подорожчання на 1—2 відсотки.
Економічних підстав для подорожчання немає через задовільний урожай зернових. Навіть намір Мінекономіки обмежити рентабельність елеваторів сприймається, швидше, як перестрахування від зростання цін на хліб на роздрібному ринку. Але піднімати їх до кінця року торгівля не наважиться.
М’ясо: подешевшання кілограма свинини в середньому на 5 гривень, яловичини — на 8 гривень, курятини — на 2 гривні.
Базарні ряди й магазинні прилавки хоч і неохоче, але будуть вимушені знизити ціни через вкрай низький попит на м’ясо та м’ясопродукти, що вже спричинило скорочення закупівель живої худоби на забій і зниження закупівельних цін.
Крупи — зростання середніх роздрібних цін на 2—5 відсотків.
Достатня пропозиція, сформована задовільним урожаєм, різко контрастуватиме з низьким платоспроможним попитом споживачів. Тому на помітні цінові зрушення очікувати не слід. А от незначне подорожчання рису цілком імовірне, як наслідок зростання світових цін.
Овочі— подорожчання на 15 відсотків, фрукти — подорожчання на 15 відсотків.
Розбурханий епідемією грипу попит на овочі та фрукти вщухатиме не так стрімко, як того хотілося б споживачам. Нагадаю, цибуля, часник, лимони вже на початок листопада подорожчали більш як на 100 відсотків. Рентабельність цитрусових сягала 300 відсотків. Завдяки зусиллям АМКУ гуртові продавці знизили свої «апетити», але кінець епідемії не означатиме падіння попиту на «антигрипозні» продукти, а відтак матимемо інерційне зростання цін, помножене на різдвяне пожвавлення попиту.
Молоко й молокопродукти: подорожчання літра молока на 15 відсотків, кілограма вершкового масла — на 8 відсотків, твердих сирів — на 10 відсотків.
Я вважаю, що вартість молока й молокопродукції наприкінці року неабиякою мірою відповідатимуть корекції цін на європейському ринку. До того ж на користь висхідного тренду цін свідчить сезонне скорочення обсягів сировини внаслідок тривалого зменшення поголів’я великої рогатої худоби (на 261 тисячу голів упродовж року) і зростання закупівельних цін на молоко й гуртових цін на продукцію переробників.
Цукор — подорожчання кілограма піску до 8,5 гривні за кілограм.
Я залишаю свій попередній прогноз щодо корекції роздрібних цін унаслідок зростання мінімальних і гуртових, що спричинить незначне подорожчання кондитерських виробів і безалкогольних напоїв уже наприкінці року.
Алкоголь: подорожчання горілки в середньому на 5 відсотків, коньяку — в середньому на 10 відсотків, подешевшання виноградних вин — на 5 відсотків.
Я виходжу з того, що до кінця року ціни на вино-горілчані вироби стабілізуються на вже й без того високому рівні, а рішення про чергове підвищення акцизів на спирт і алкогольні вироби набере чинності з 1 січня 2010 року.
Ліки — подорожчання в середньому на 5 відсотків.
Різких цінових коливань на ліки не станеться, оскільки оператори ринку ухилятимуться від будь-яких ініціатив на тлі багатьох антиконкурентних справ, ініційованих контрольними органами.
Житлово-комунальні послуги — подорожчання в середньому на 10 відсотків.
НКРЕ утримається від підняття цін на природний газ для населення, однак місцеві органи влади продовжать цілеспрямовано наближати вартість житлово-комунальних послуг до собівартості виробництва й постачання води, тепла й електроенергії.
Транспортні послуги — подорожчання в середньому на 5 відсотків.
На мою думку, на фініші року ми станемо свідками того, як транспортні підприємства спробують компенсувати частину збитків від скорочення товарних та пасажирських перевезень, що стабілізує високий рівень цін і тарифів.
Туристичні послуги — подешевшання в середньому на 10 відсотків.
Я виходжу зі змін цінової політики на міжнародному ринку — подешевшали на 10—20 відсотків путівки на гірськолижні тури в Австрію, Фінляндію і Туреччину, дедалі менше українців цікавляться Єгиптом тощо. А також — з доволі високого попиту на гірські курорти власної країни, де ціни проти минулого року майже не змінилися.
Офіційний курс — 8,2 гривні за долар США.
Гривня відчуватиме неабиякий тиск через інфляційні очікування, слабкість бюджетних позицій і розрахунки за боргами в корпоративному секторі економіки.