84-річна Ганна Далека із села Жолоби Томашпільського району на Вінниччині разом з односельцями пішла збирати кукурудзу. В кінці поля вже стояли трактори, механізатори мали розпочинати оранку. Саме звідти поширився вогонь. Полум’я миттєво налетіло до місця, де працювали люди. Втекти з пекельної зони вдалося всім, крім старенької Ганни Далекої. Після декількох днів перебування в лікарні бабуся померла від отриманих опіків.

Їхали забрати маму до себе...

Сестри Ніна Мартинішина й Олена Далека нині громадянки Росії. Перша з них мешкає у Сургуті, друга — у Калінінградській області. Родом із села Жолоби Томашпільського району. Саме в цьому селі жила їхня покійна мати — Ганна Дмитрівна Далека. Маму доглядав син Петро. Всі троє дітей родини Далеких мають вищу освіту. У селі про них гарні відгуки. Непросто давалася синові опіка над старенькою матір’ю. Тому сестри вирішили забрати маму й брата до себе. Обидві добре влаштовані, у них непогана робота. Не те, що Петро в селі, де залишився без діла. Хоча свого часу працював головним агрономом районного управління сільського господарства.

— Ми з сестрою їхали в село, щоб провідати маму і брата, заодно вирішити, до кого з нас поїде мама, — сказала у телефонній розмові Ніна Миколаївна. — На жаль, не встигли. Якраз перед нашим приїздом у Жолоби мами не стало. Така глупа смерть, що сльози душать день і ніч. А тут ще й покійну маму роблять винною у тому, що сталося...

Того теплого жовтневого дня Ганна Дмитрівна разом з багатьма іншими односельцями збирала на полі залишки кукурудзи. Селяни сюди прийшли після того, як комбайн залишив плантацію. На обочині можна було побачити мотоцикли, автомобілі, велосипеди. Люди гомоніли між собою, радіючи тому, що поповнять запаси кормів для домашньої худоби.

Раптом хтось побачив язики вогню. Полум’я йшло з боку сусіднього села Комаргород. Вогонь котився по кукурудзяному полю, миттєво з’їдаючи на своєму шляху сухі стебла й листя. Ніхто не міг подумати, що полум’я так швидко підбереться до людей. Коли це зрозуміли, кинулися навтікача. 84-річній Ганні Далекій не вдалося вийти за лінію вогню. У димовій завісі, що нависла над полем, можна було розгледіти, як на старенькій спалахнув одяг, загорілося волосся...

Тільки через дві години синові вдалося доставити потерпілу маму до районної лікарні. Виручив один з односельців, власним автомобілем довіз Ганну Дмитрівну до медзакладу. Лікарі констатували факт опіків на сорока відсотках тіла. Через декілька днів старенька померла.

Сама винна?

Слідчий Томашпільського райвідділу міліції не став порушувати кримінальну справу за фактом загибелі Ганни Далекої. Висновок правоохоронців такий: жінка сама винна у тому, що сталося. З власної ініціативи прийшла на поле. Який же в цьому кримінал?

Землю в Жолобах орендує потужне ТОВ. Керівництво структурним підрозділом знаходиться в сусідньому селі Липівка. Жодних коментарів з цього приводу в господарстві не дають.

— Я не раз звертав увагу на те, що на полях цього ТОВ у Липівці, Жолобах, Олександрівці палять стерню, кукурудзяні рештки, чим завдають шкоди навколишньому середовищу і людям, — каже колишній керівник одного з господарств Томашпільського району, нині депутат райради Анатолій Чепурний. — Знаєте, що найбільше дивує? Пожежники взагалі не фіксують такі факти. Навіть цей останній страшний випадок, коли загинула людина, у них теж не записаний. За що ж тоді екологи оштрафували головного агронома господарства, як не за спалення стерні? Але це не допомогло. Палити й далі продовжують з якоюсь дивною затятістю. Коли бачиш вогонь на гектарах поля, аж моторошно стає. Отак і накликали біду. Щоб зняти з себе відповідальність, зробили бабку крайньою. Однак діти загиблої взялися вивести всіх на чисту воду. Сказали, що будуть добиватися правди доти, доки не встановлять того, хто підпалив поле, а головне — хто розпорядився це зробити.

Скарга послу Росії

Доньки загиблої Ніна й Олена звернулися із скаргою до посла Росії в Україні. Просять допомоги в поновленні розслідування факту загибелі їхньої матері. На їхню думку, правоохоронці покривають керівників ТОВ замість того, щоб встановити їхню причетність до пожежі. Навіть кримінальну справу не порушили. Доньки так і не отримали ні від кого з них відповіді на запитання, хто підпалив поле, на якому працювали люди, і хто розпорядився це зробити.

Про це звернення повідомив юрист з Томашполя Микола Хабло. Олена й Надія звернулися до нього з проханням захистити честь і гідність матері, представляючи їхні інтереси в суді.

— Пані Ніна й Олена надали мені доручення, яке посвідчили в нотаріуса, про те, щоб представляв їхні інтереси в суді і мав можливість звертатися із заявами до прокуратури та міліції, — каже Микола Олександрович. — Дітей загиблої можна зрозуміти — вони хочуть встановити істину, точніше, знати, хто підпалив поле і хто дав на це команду. Коли ми встановимо винуватців, тоді, зрозуміло, відпаде звинувачення на адресу померлої. Бо поки що всю вину переклали на неї.

— Ми зобов’язані захистити чесне ім’я невинної старенької жінки, — каже депутат Томашпільської районної ради Анатолій Чепурний. — Бо це небачене блюзнірство, цинізм — перекладати провину на померлу, яка все своє життя чесно відпрацювала на тому самому лані, де воно й обірвалося через байдужість нинішніх керівників. За словами депутата, представники ТОВ, загалом десять осіб, приїздили до дітей загиблої. Але не для того, щоб допомогти організувати похорон. До будинку навідалися з тим, щоб переконати дітей, що нема вини господарства у смерті їхньої матері.

— Я офіційно звернувся з депутатським запитом до прокурора району і начальника міліції з проханням повідомити про результати повторного розслідування факту загибелі старенької жінки Ганни Далекої. Коли їх отримаю, доведу до відома усіх депутатів райради на найближчій сесії, — каже пан Чепурний.

 

Вінницька область.

ВІдповідь прокурора

Після офіційного звернення юриста Миколи Хабла до прокуратури району на його адресу надійшла така відповідь: 

«За фактом загибелі жительки села Жолоби Г. Далекої розслідування проводив старший слідчий Томашпільського райвідділу міліції ..., який за результатами розслідування виніс постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, не дослідивши всі обставини. Тому постанову слідчого скасовано, матеріали повернуто у Томашпільський райвідділ міліції для поновлення розслідування».