Статус національний присвоєно одразу двом театральним закладам Донецька: Академічному державному театру опери та балету імені Солов’яненка та Обласному академічному українському музично-драматичному театру. 
«Колективи театрів пройшли шлях, яким можна пишатися, — підкреслив під час урочистостей із цієї нагоди Президент України Віктор Ющенко. — У вас — публіка, яка робить аншлаги і прославляє вашу роботу. Ви по праву є елітою нації, яка на своїй спині несе відповідальність за національне становлення». Новий статус театрів передбачає підвищення зарплати співробітникам, а також фінансування не з обласного, а з державного бюджету. За словами директора — художнього керівника Донецької муздрами Марка Бровуна, важливо мати не лише творчий потенціал, а й надійне економічне та фінансове підгрунтя, що дає можливість в області реалізувати цікаві мистецькі проекти та регіональні програми.
Під час робочої поїздки на Донеччину голова держави взяв участь у регіональному форумі Конгресу української інтелігенції щодо концептуальних засад гуманітарного розвитку України. Перед учасниками форуму виступили голова конгресу Іван Драч та академік Микола Жулинський. Останній процитував Івана Франка, зазначивши, що з етнічної маси необхідно створити націю, та підкреслив необхідність прийняття концепції гуманітарного розвитку України. «Інтелігенція завжди була виразником кращих духовних сил нашого народу, — сказав Віктор Ющенко. — У роки революцій і змін саме вона була хранителем національного духу. Знищити інтелігенцію — означало знищити свідомість народу. Тому місія еліти — нести відповідальність за виховання суспільства».