На жаль, останнім часом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не меншає, тож держава, котра зобов’язана піклуватися про цих дітей, не завжди спроможна забезпечити їх усім необхідним. На щастя, на допомогу державі приходять підприємці, громадські організації, церква. 
Відрадно, що саме внаслідок такої співпраці держави з громадою вдалося хоч трішки зігріти серця вихованців Сквирського дитячого будинку «Надія» — якраз перед вихідними вони переїхали до нового приміщення, що розташоване у приміському селі Кривошиїнці.
У церемонії відкриття нового приміщення дитбудинку взяли участь причетні до реалізації цього проекту представники влади, вітчизняних та закордонних донорів, громада села, що прийняла до своєї родини дітей. Як зазначив голова Сквирської районної ради Василь Титарчук, поштовхом до втілення цього задуму став дитбудинок сімейного типу у селі Буки, створений родиною Суслових. Отож місцева влада поставила за мету створити в державному дитбудинку умови не гірші, ніж є у приватному. Утім, зауважимо, що без родини Суслових не обійшлося й тут. Адже, як зазначив присутній на урочистому відкритті дитбудинку заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, цей проект, ще будучи Сквирським міським головою, розпочинав народний депутат Євген Суслов — син Івана Суслова, що створив дитбудинок в Буках. Тож, маючи перед очима зразок сімейного дитбудинку, яким опікуються його батьки, Євгенові хотілося змінити на краще й життя дітей із дитбудинку «Надія». Відразу скажемо, що, порівнявши умови проживання дітей у попередньому, пристосованому під дитбудинок приміщенні колишнього садового відділу повітового земства, з нинішнім, — це вдалося. Адже в новому приміщенні обладнано нові окремі спальні для хлопчиків і дівчаток, медичний кабінет, актовий зал, кухню та їдальню. І хоч сьогодні у дитбудинку «Надія» перебуває 20 дітей, проте нове приміщення розраховане на 50 місць. 
Щоправда, як зазначив народний депутат Євген Суслов, він мріє, щоб таких будинків, як цей, взагалі не було в нашій державі, а ті, що є, щоб зачинялися. «Я мрію, щоб ми перебороли цю проблему та щоб сирітство і бездоглядність були поодинокими явищами, — сказав народний депутат, — та додав, що «нині, поки ця проблема існує, ми повинні зробити все, щоб цим дітям жилося краще». Не обмежившись побажаннями тепла та затишку у новому приміщенні, заступник Голови Верховної Ради М. Томенко та народний депутат Є. Суслов вручили вихованцям дитбудинку подарунки: потужну пральну машину, холодильник, стіл для настільного тенісу. Окрім того заступник глави парламенту пообіцяв допомогти з обладнанням спортивного майданчика. 
А загалом на ремонт та облаштування нового приміщення дитбудинку 800 тисяч гривень було виділено з районного бюджету, 500 тисяч — з бюджету Київської області, 150 тисяч — спонсорські кошти, ще 50 тисяч гривень надійшли в рамках проекту ЄС/ПРООН. На думку М. Томенка, такий принцип організації фінансування будівництва — дуже вдалий, бо підприємці, представники влади, місцеві мешканці, відчуваючи цю енергетику та переживання знедолених дітей, самі захотіли створити нормальні умови для них. «Вважаю, що такі приклади потрібно поширювати на інші регіони, продумувати стратегію організації цього напряму», — зазначив він. 
...Переступаючи поріг своєї нової домівки, діти не стримували сліз. Тож нехай вона стане для них мисом доброї «Надії», котрий не дозволить потонути в бурхливих хвилях життя. 
На знімках: заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко та народний депутат Євген Суслов під час урочистого відкриття відновленого за їхнього сприяння нового двоповерхового дитячого будинку в с. Кривошиїнці Сквирського району.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.