На Кіровоградщині триває варварське вирубування лісосмуг, оскільки вітчизняним законодавством і досі не визначено, хто є господарем зелених насаджень, та не встановлено міру покарання за їх нищення.

За радянських часів за збереження лісосмуг відповідали колгоспи, однак у незалежній Україні закони, які б регламентували їх використання та збереження, так і не з’явилися. Державне надбання, що береже наші землі від вивітрювання, зневоднення та виробляє кисень, залишили напризволяще. А точніше — віддали на поталу нечистим на руку ділкам та їхнім покровителям.

Декілька років тому в одному з районів Кіровоградщини «куратором» вирубування лісосмуг для підпільної реалізації дров населенню був особисто начальник райвідділу міліції. Пізніше завдяки наполегливості новопризначеного голови райдержадміністрації того звільнили, але ненадовго. Через деякий час він обійняв інший керівний пост районного рівня. Відтоді нічого не змінилося: вирубка триває й понині. Як можуть, захищають легені регіону від знищення добросовісні землевласники та фермери, проте таких небагато. Крім того, нині немає серйозних важелів, які б допомагали в боротьбі з браконьєрами. А тепла взимку хочеться всім. Тож і продовжують жителі міст і сіл «підтримувати» губителів природи своїми коштами. Особливо проблема загострилася після збільшення вартості природного газу та виникнення проблем з його постачанням в Україну.

Здається, профільний комітет Верховної Ради має ініціювати підготовку законопроекту, котрий би чітко визначив відповідального за збереження безцінного народного добра. Тим паче — в період фінансової кризи.

Кіровоградська область.

На знімку: такий вигляд мають лісосмуги на Кіровоградщині.

 

Фото автора.