Сьогодні, коли трансформація України в демократичну європейську державу стає неможливою без висвітлення темних сторінок минулого, особливої уваги заслуговує діяльність очолюваної Валентином Наливайченком Служби безпеки України з відновлення історичної правди та справедливості часів панування найжорстокішого з режимів — тоталітарно-більшовицького.
Після розсекречування галузевих архівів СБУ суспільство отримало документальне підтвердження замовчуваного протягом десятиріч факту цілеспрямованого знищення українського народу. Це була політика сталінського режиму, спрямована на придушення національного спротиву та боротьби українського народу за незалежність.
Голова Служби неодноразово відзначав, що безпрецедентний для України за масштабом злочин, спрямований на знищення українства, уже давно потребує детального розслідування всіх обставин, саме тому СБУ порушила кримінальну справу про Голодомор. Її мета — виявити винуватців трагедії і довести до судового рішення.
Рішучість у розслідуванні карної справи дозволить не лише надати правову оцінку діям конкретних осіб більшовицького злочинного режиму, а й проінформувати міжнародну спільноту про причини й наслідки цієї страшної трагедії. Адже в організації масового знищення українства були задіяні всі елементи радянсько-партійної системи.
Громада схвально відгукується про гуманітарні проекти, започатковані Службою безпеки. Серед них — і проведення «круглих столів» спільно з іноземними партнерами з відновлення історичної справедливості, і видання тематичної літератури, зокрема за участі представників Республіки Польща, в якій надається незаангажована оцінка минулих часів, і відкриття інформаційно-довідкових залів електронних архівів СБУ в усіх регіонах нашої країни. Адже громадяни України повинні знати свою історію, долю своїх співвітчизників: країна, яка не знає, не любить та не цінує власної історії, просто не існує. І це є одним із найвизначніших догматів безпеки суспільства.
Саме реалізація ініціатив глави держави та очільника СБУ сприяла визнанню на державному рівні Голодомору 1932—1933 рр. геноцидом українського народу в таких країнах, як Сполучені Штати Америки, Канада, Естонія, Литва, Італія, Грузія, Угорщина, Аргентина, Іспанія та ін. Закордонне суспільство потребує ще більше відповідей, саме тому ініційована Службою безпеки виставка «Розсекречена пам’ять», та однойменну збірку документів було передано до Міністерства закордонних справ і перекладено мовами країн Організації Об’єднаних Націй із метою їх поширення серед громадськості.
За словами Валентина Наливайченка, сьогодні Служба безпеки твердо стоїть на своїх позиціях, з кожним днем розкриваючи дедалі більше втрачених сторінок з історії України. Він упевнений: у нації є надія уникнути повторення помилок минулого століття, а значить — є надія на майбутнє.
Вл. інф.