У Київському будинку кіно наприкінці вересня відбулося масштабне зібрання під назвою «Національна спілка кінематографістів. Перезавантаження». Тоді голова спілки Сергій Тримбач, відкриваючи зустріч, на яку прийшли відомі в Україні особистості як у світі кіно, так і письменники, музиканти, творча молодь, охарактеризував захід як «перезапуск старої системи у роботі українських кінематографістів».
«Так сталося, — зазначив він, — що за останні десятиліття світ помітно змінився, а наша спілка залишилася ще у минулому», додавши, що подія має продемонструвати нові віяння в українському мистецтві.
Відтак на базі НСКУ було створено експериментальну програму — Лабораторію проектів Національної спілки кінематографістів України.
Говорячи про її мету, зокрема, секретар спілки, кінорежисер Дмитро Томашпольський наголосив: «У суспільстві назріла необхідність появи успішного українського фільму — сучасного і жанрового. Ми готові розробляти проекти, проводити їх публічні презентації».
У цьому контексті варто познайомитись із творчістю молодого українського прозаїка, студента Київського національного університету культури і мистецтв Володимира Козловського (на знімку). Його доробок демонструє майстрам і початківцям галузі кінематографа, а також усім шанувальникам вітчизняної культури, що літературний матеріал для майбутніх стрічок слід шукати не у закордонних виданнях, а в наших, українських. Адже у творах молодого автора є все, що потрібно для втілення задумів, пов’язаних з відтворенням яскравих миттєвостей сучасного життя.
Цілком доречним видається авторський вечір Володимира Козловського. До речі, його стрічку озвучують на вечорі ровесники, студенти Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого (майстерня народного артиста України Володимира Талашка).
Ведучий вечора — народний художник України, лауреат Державної премії України ім. Тараса Шевченка, директор видавництва «Криниця», заступник голови Українського фонду культури Леонід Андрієвський.
Місце і час події: Київський будинок кіно (вул. Саксаганського, 6, другий поверх, Мала зала), субота, 5 грудня 2009 року.