На флорентійському бієнале Донбас представлятимуть Обама, Чавес та футболіст Чигринський
Двоє митців із Донбасу — луганський скульптор Микола Шматько та донецький художник Тетяна Пономаренко (на знімку) — покажуть свої роботи на VІІ міжнародному бієнале сучасного мистецтва у Флоренції на початку грудня. Ця виставка збере 840 митців із 76 країн.
Два роки тому Микола Шматько брав участь у флорентійській виставці і привіз почесну нагороду. Тепер його роботи загальною вагою шість тонн подолають три тисячі кілометрів. В оплаті витрат (п’ять тисяч євро) посприяв міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. Тому майбутню нагороду скульптор обіцяє залишити у міській адміністрації шахтарської столиці. У тому, що він заслуговує на відзнаку, епатажний митець не сумнівається: «Таких робіт, як мої, на бієнале ще не було. Офіційно заявляю: Італія на нас чекає».
До Флоренції Шматько надіслав три роботи: «Експрес світу», «Шкільні роки» та «Три грації». За задумом, всі вони пов’язані між собою. Перша скульптура заввишки два метри являє собою руку, на пальці якої «нанизані» фігурки п’яти лідерів країн — Барака Обами (США), Ху Дзіньтао (Китай), Дмитра Медведєва (Росія), Уго Чавеса (Венесуела) та Сільвіо Берлусконі (Італія). На долоні лежить земна куля, на кулі — вбита муха. «Цим я закликаю п’ятьох президентів боротися проти голоду і щоб був мир на планеті. Все залежить від цих людей, — каже скульптор. — Три грації — ось за що треба боротися. Щоб людство розвивалося і ми жили, як у раю. І третя робота — «Шкільні роки», де двоє займаються коханням. Це означає, що нове покоління, яке народиться, буде захищене цими політиками».
Останню тисячу євро, яких не вистачало для поїздки на бієнале, Шматько отримав від одного із луганчан. «У мене в галереї є суперскульптура — пророк. Що б я у нього не попросив — усе дає. Навіть гроші попросив. І тут зателефонували з Луганська, сказали: гроші є». В Італії скульптор хоче на мармуровому кар’єрі підшукати 100-тонний блок для наступної епохальної скульптури — «З’ява Христа апостолам». Поки що митець шукає меценатів та гідне приміщення для показу. Не виключено, що це буде в Донецьку: перед Євро-2012 міська влада зацікавлена в появі галереї сучасного мистецтва, яка б приваблювала туристів.
Якщо роботи Миколи Шматька шокують і змушують замислитися над вічними істинами, то картини Тетяни Пономаренко просто милують око. Луганський скульптор вважається «незручною» людиною, а його донецька колежанка на неувагу влади поскаржитися не може. У двох каталогах, виданих до бієнале — галерея портретів футболістів донецького «Шахтаря», а також абстрактний акриловий живопис. Які саме три роботи художниці поїдуть до Флоренції, поки що таємниця. Тетяна каже, що організаторів виставки привабив портрет екс-«гірника» Дмитра Чигринського, зображеного в костюмі мушкетера на паризькій набережній. «Італійці запитали, чому картина зветься «Один за всіх, усі за одного» і звідки таке нетипове європейське обличчя, — пригадує художниця. — Я написала, що це українець Дмитро Чигринський, футболіст, і що він зараз у Барселоні».
Співрозмовниця запевнила, що їй під силу не лише портрети знаменитостей, а й звичайних людей. «Просто якби я їх принесла сюди, ви б не прийшли дивитися. Для вас же цікаві якісь «зірки», — пояснила Тетяна.
 
Фото автора.