Придбати новий паспорт, диплом, прописку, свідоцтво про шлюб чи народження в Україні можна прямо через Інтернет. Послугами ділків, як з’ясувалося, користуються не лише ті, хто має проблеми із законом, прокручує злочинні схеми чи просто хоче «підрихтувати» власну біографію, а й високопосадовці. Нещодавній скандал навколо липового диплома заступника голови СБУ Андрія Кислинського вкотре привернув увагу до проблеми. Посадовця звільнили та порушили проти нього кримінальну справу. Пізніше глава МВС АРК Геннадій Москаль звинуватив ще двох чиновників у фальшивій освіті. Зокрема, він попросив МОН перевірити справжність дипломів одного депутата кримського парламенту та начальника управління економіки виконкому Сімферопольської міськради. Якщо всі звинувачення підтвердяться, то стане очевидним, що з фальшивими документами в Україні можна не лише жити, а й обіймати високі державні посади. Скільки коштує нова біографія та де її купити, дізнавався «Голос України».

 

Кожен наступний диплом — зі знижкою

«Купуючи диплом про вищу освіту, Ви відкриваєте для себе безліч перспектив кар’єрного зростання. Скажіть собі: сьогодні я куплю диплом (чи атестат), а завтра переді мною відкриються нові перспективи». Такими словами закликають придбати фальшивий диплом на одному з сайтів. При цьому додають — усі бланки справжні. Їх вартість залежить не від спеціальності, а від року випуску — стати хірургом чи економістом коштує від 450 зелених за диплом старого зразка до 800 за пластиковий.

Заплативши, можна стати випускником не лише вітчизняного, а й, приміром, російського вузу (950 у. о.). За ці гроші обіцяють сам документ, витяг з оцінками та легалізацію. Однак лише деякі фірми пропонують і проведення диплому по державній електронній базі даних — кажуть, після того комар носа не підточить. Але така «послуга» не з дешевих — на одному з сайтів таке можуть організувати за п’ять тисяч доларів.

За те, щоб «заново народитися», доведеться викласти від 250 до 750 доларів. Фальшиве одруження коштує 750 зелених, стільки ж потягне й розлучення. А ось паспорт обійдеться дорожче — близько 1000 доларів (200 заповнення, 800 — проводка). При цьому вартість залежатиме від бажаного місця прописки: найдорожче стати жителем Одеси (250 доларів) та Києва (200), інші міста варіюються від 100 до 150 умовних одиниць. Можна отримати й паспорт іншої держави, приміром, Німеччини. Та це потягне на 14,5 тисячі зелених.

Діють на таких сайтах і так звані спеціальні пропозиції. Приміром, «у зв’язку із дефіцитом бланків для переклейки паспортів 60-65 року народження, приймаємо паспорти за ціною 200 доларів за 1 шт.». Крім того, замовивши кілька документів, на кожний наступний вам нададуть знижку.

Замовити нові документи досить просто: потрібно написати на зазначену електронну адресу листа із описом проблеми та чекати, поки вам подзвонять та обговорять деталі. Диплом — ще простіше. Дехто каже, що придбати липовий документ можна не лише в мережі: «Навіщо ходити в Інтернет? Кожен знає, що на столичному ринку «Петрівка» можна без проблем купити лівий диплом. Вони вже 10 років працюють і все чудово. Ось тут треба подумати про «дах» у погонах», — ділиться досвідом киянин на одному з форумів.

«Потрібен український паспорт для шлюбного агентства»

Призначення фальшивих документів — найрізноманітніше. Від бажання отримати кращу роботу до проблем із законом. Приміром, росіянці Оксані, яка мешкає в Одесі, терміново потрібен український паспорт, «не справжній, а хороша копія» із пропискою Одеси чи області для того, аби стати на облік у шлюбне агентство. А ось ще один житель РФ хоче зробити липовий документ «з проводкою для перетину кордону (є проблеми з обмеженням виїзду через непогашені кредити)».

Киянку Вікторію вигнали за прогули з третього курсу одного з найпрестижніших вузів країни. Аби не витрачати чималі гроші на поновлення та час на навчання, вирішила придбати готовий диплом магістра, проведений по всіх базах даних. До сайтів не зверталася, каже, батьки знайшли власні «кінці». Нині Вікторія здобуває другу вищу в університеті Голландії. Скільки коштував липовий документ, не зізнається, але його справжність, каже, ніхто під сумнів не ставить.

За словами юристів, із фальшивими документами відкривається й широке поле для махінацій: можна отримати чужу квартиру чи спадок, взяти кредит чи просто безкоштовно користуватися громадським транспортом тощо. Та варто пам’ятати, що і такі шахрайства, і виготовлення липових документів, і саме їх використання — злочин. Згідно із Кримінальним кодексом, останній карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років. А ось за фальшування можуть обмежити волю до трьох років.

Правоохоронці час від часу викривають фальшувальників. Зокрема, минулої весни у Києві працівники спецпідрозділу по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС України викрили організоване злочинне угрупування, яке п’ять років виготовляло та збувало липові документи. В одному з приватних будинків столиці вилучили близько 1 тонни устаткування, безліч підроблених дипломів більшості українських вищих навчальних закладів, посвідчення водіїв, техпаспорти на автомобілі і навіть посвідчення працівника органів внутрішніх справ України.

Однак гучні арешти, очевидно, не дуже лякають шахраїв, як і перспектива покарання за скоєне. Адже на запит у пошуковику «куплю паспорт, диплом Україна» щодня з’являється дедалі більше посилань із спокусливими пропозиціями. Та й проблема не лише у тих, хто займається виготовленням та використанням липових документів, а, скоріше, у посадовцях, котрі «допомагають» офіційно проводити фальшивки по базі даних або просто закривають очі на такий бізнес.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

ЦИФРА

паспорт України — близько 1000 доларів; прописка — Одеса — 250, Київ — 200, решта — 100—150 доларів; паспорт Австрії — 12 500, Німеччини — 14 550 тис. дол.; диплом магістра, спеціаліста — 450—800 дол., для іноземців — 1200 дол., атестат школи — 400—800 дол.; свідоцтво про народження — 250—750 дол.; диплом канд. наук — 800—1200 дол.; трудова книжка — від 200 дол.; свідоцтво про розлучення, шлюб — 450—750 дол.