Регламент Верховної Ради знову визнано неконституційним
Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними Закон України «Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України» від 4 вересня 2008 року та Регламент Верховної Ради України від 19 вересня 2008 року. Таким чином Закон і Регламент втратили свою чинність.
У рішенні КС зокрема зазначено таке. Закон був прийнятий 4 вересня 2008 року і підписаний А. Яценюком, Президент повернув його зі своїми пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. 3 лютого 2009 року під головуванням В. Литвина Верховна Рада повторно прийняла закон. Однак його було опубліковано за підписом попереднього Голови Верховної Ради із зазначенням дати прийняття закону — 4 вересня 2008 року.
З наведеного вбачається, що опубліковано закон, щодо якого Президент застосував право вето, а не закон, який Верховна Рада прийняла за результатами його повторного розгляду.
Отже, відсутність під текстом закону, прийнятого за результатами повторного розгляду, належної дати та підпису чинного Голови Верховної Ради є порушенням встановленої частиною четвертою статті 94 Основного Закону України процедури набрання ним чинності, що згідно з частиною першою статті 152 Конституції є підставою для визнання закону неконституційним повністю.
Також КС, проаналізувавши положення статей 84, 93, 94 Конституції, дійшов висновку, що Регламент, який унормовує організацію і порядок діяльності Верховної Ради, має прийматися виключно як Закон України за процедурою його розгляду, ухвалення і набрання ним чинності.