Прем’єр-міністру України Ю. В. Тимошенко

Шановна Юліє Володимирівно!
Вам добре відомі проблеми вітчизняного буровугільного комплексу. Велике містоутворююче підприємство «Олександріявугілля», де працювало більше 10 тисяч людей, видобувалося щороку понад 10 млн. тонн бурого вугілля, вироблялося близько 4 млн. тонн брикетів, фактично знищене. Так звані «ефективні менеджери» ЗАТ «Енерговугілля» і ВАТ «Експлерент», яким були передані в оренду утворені на базі «Олександріявугілля» підприємства, довели їх до межі. Видобуток вугілля практично припинено. Обладнання, устаткування, інше майно розбазарено і розкрадено. Державі завдано великих збитків.
Фактично знищена ціла підгалузь паливної промисловості України.
Усе це відбувалося і відбувається при потуранні профільного міністерства, Фонду державного майна, силових структур.
При цьому ніхто не турбується про долю шахтарів, членів їхніх сімей, які позбулися роботи, заробітку, а найстрашніше — перспективи. Тільки на колишніх орендних підприємствах, де працювало понад 5 тис. людей, залишилось менше 900. Заборгованість із заробітної плати сягає десятків мільйонів гривень. До того ж після припинення діяльності підприємств близько 700 працівників не одержали трудових книжок, через це багато з них не можуть оформити пенсії, стати на біржу праці, одержати належні їм соціальні виплати, тобто реалізувати елементарні конституційні права.
Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації двічі ухвалювала рішення, якими пропонувалося відповідним відомствам вжити невідкладних заходів для врегулювання ситуації в буровугільному комплексі.
Однак ці рішення фактично були ігноровані.
Бездіяльність уряду, профільного міністерства, Фонду державного майна, інших відомств призвела до того, що в місті гірників — Олександрії склався дуже напружений, вибухонебезпечний стан. Люди, втративши довіру до уряду, народних депутатів, місцевої влади, висловлюють погрози бойкотувати чергові президентські вибори, вдатися до перекриття залізничних колій, інших силових акцій.
Ситуація, на думку членів Спеціальної контрольної комісії, потребує негайного ефективного втручання уряду. Вважаємо, що треба всебічно розглянути стан справ у буровугільному комплексі, визначитися з його долею, ухвалити радикальні рішення. Адже йдеться про долю десятків тисяч людей, які проживають у м. Олександрії. Винні у тому, що ситуація в цій галузі доведена до критичного стану, мають понести відповідальність.
Направляючи Вам рішення засідання Спеціальної контрольної комісії від 19 листопада 2009 року, на якому втретє розглядалися ці питання, просимо відповідно реагувати і про ухвалені урядом рішення, їх реалізацію інформувати як Комісію, так і мешканців м. Олександрії.
Шановна Юліє Володимирівно! Не можу не нагадати, що Ви особисто у своїх виступах, у тому числі у зв’язку з наступними президентськими виборами, обіцяли все зробити для забезпечення нормальної роботи вугільної промисловості, включаючи підприємства, розташовані у Кіровоградській області. Поки що для реалізації цих обіцянок, по суті, нічого не зроблено, передусім не виконуються навіть ухвалені урядові рішення. Очевидно, що цим ставиться під загрозу не тільки довіра до уряду, а й Ваш особистий авторитет, як державного діяча, глави Кабінету Міністрів, просто як людини.
Пробачте за відвертість.
Євген МАРМАЗОВ, голова Комісії.