Ялтинці відзначають 100-річчя загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів. Вона незвичайна і давно привертає увагу гостей Криму.
ЯЗШ — приватна православна. Відкрито її при соборі Олександра Невського 1909-го на честь спадкоємця престолу Алексія.
У роки радянської влади в унікальному будинку розміщалися держустанови і лише 1995-го його повернули в лоно церкви. Настоятель собору, благочинний ялтинських церков протоієрей Адам Дмитренко заснував початкову школу. Сьогодні в п’яти класах богоугодного закладу навчаються 100 дівчаток і хлопчиків. Хто і чого їх навчає, «Голос України» розповів у № 154 за 19 серпня 2009 р. Відзначимо тільки, що мрія ялтинців — відкрити в унікальних стінах першу (може, у країні) приватну православну гімназію. Перший крок — набір 5 класу — вже зроблено у цьому навчальному році. У наступному буде 6-й і т. д.
Колектив ЯЗШ працює нестандартно. Тут успішно вчать дітей мислити творчо, почуватися особистістю, вірити у свої сили, бути духовно багатими.
Режим і порядок, засновані на любові до Бога й ближнього свого, добрі традиції з відродження моральності закладено в школі її першими директорами Маргаритою Литкіною і Маріанною Канишевою.
Її нинішній керівник Тетяна Кириленко, досвідчений педагог і чудовий психолог, вважає, що її колеги — місіонери правди і добра, котрі дбайливо ставляться до щирих проявів дітей. Не випадково приватна православна стала центром духовного відродження, на її базі працює методичний кабінет з морального виховання і основ православної культури, проводяться конференції й семінари (часто республіканські). 
Тісно й плідно п’ятирічка співробітничає не тільки з релігійними інститутами, а й з міським управлінням освіти і науки, ученими кримських вузів, бере участь у багатьох конкурсах, олімпіадах, урочистостях. На ювілей школи колектив і вихованці показали всі свої таланти і здібності. Вони проявилися в конкурсах колективних робіт, а також малюнків і творів, в іграх «Що? Де? Коли?», козацьких змаганнях тощо. 
Свято не обмежилося одним днем — воно триває. В його організації брали активну участь учительська династія Кириленків (Тетяна, Наталя, Марія), завуч Наталя Гужва, педагог Світлана Сидоренко, фахівці Єлизавета Чернишова, Анастасія Растворова...
На знімку: під час святкування ювілею.
Фото з архіву школи.