Центральна виборча комісія зареєструвала 179 довірених осіб кандидата на пост Президента Юлії Тимошенко та вісім довірених осіб кандидата на пост Президента Олександра Пабата у відповідних територіальних виборчих округах для проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року. Про це «Голосу України» повідомили у відділі взаємодії із засобами масової інформації секретаріату Центральної виборчої комісії.
Також ЦВК розглянула подання кандидатів на пост глави держави Олега Тягнибока, Анатолія Гриценка, Олега Рябоконя та Людмили Супрун стосовно кандидатур до складу окружних виборчих комісій з виборів Президента 17 січня 2010 року та додані до них заяви осіб про їхню згоду на участь у роботі відповідних окружних виборчих комісій. Було встановлено, що окремі із запропонованих кандидатур не можуть бути включені до складу окружних виборчих комісій з різних підстав. Серед них, зокрема, такі: запропонована кандидатура є посадовою або службовою особою органу державної влади; кандидатура включена до подання щодо складу окружних виборчих комісій іншого кандидата на пост Президента; особа не подала заяву про згоду на участь у роботі відповідної окружної виборчої комісії. Відтак комісія відхилила деякі кандидатури до складу ОВК, подані кандидатами на найвищу посаду в державі.
Штаби делегують неофітів
Комітет виборців України стурбований якістю роботи майбутніх членів дільничних виборчих комісій. Про це в Донецьку заявив голова правління цієї громадської організації Олександр Черненко. «Люди неохоче йдуть. По-перше, їм пропонують не такі вже й великі гроші. По-друге, з багатьма просто не розрахувалися за попередні вибори. Очевидно, що штаби таки забезпечать своїх представників у комісіях. Багато хто втратив роботу і готовий працювати. Але постане питання кваліфікації цих людей: вона, на жаль, дуже низька взагалі й у виборчому праві зокрема», — зазначив він.
За словами голови Донецької обласної організації КВУ Сергія Ткаченка, більшість штабів орієнтовані на залучення нових людей до дільничних виборчих комісій.
Керівник аналітичних програм Донецької обласної організації КВУ Олександр Клюжев вважає, що є ризик, коли члени комісії насправді представлятимуть одну політичну силу, але під різними «вивісками». Зокрема, на «гарячу лінію», відкриту в обласній організації, телефонували представники штабів кандидатів у Президенти Петра Симоненка та Сергія Тігіпка й повідомляли, що в одному з районів області штаб одного з кандидатів у Президенти добирає членів комісій, які формально представлятимуть інших кандидатів. «Є ризик, що в такій комісії сформується монолітний колектив, який і контролюватиме процес», — зауважив О. Клюжев, повідомляє наш власний кореспондент Ліна КУЩ.
Вакцинація — шлях до збереження здоров’я нації
Кандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк вважає, що потрібно повернути довіру українців до вакцинації як одного зі шляхів збереження здоров’я нації. «Потрібно зупинити дискредитацію цього питання й чітко роз’яснити: доведеться повернутися до вакцинації для всіх — це шлях до збереження здоров’я і життя людини. Проте вакцина має бути обов’язково якісна й офіційно сертифікована в Україні», — сказав він на прес-конференції у Кривому Розі, повідомляє прес-служба кандидата.
А. Яценюк зазначив, що, як член парламентського Комітету з питань охорони здоров’я, вивчав досвід 30-річної давності в Україні. «Вакцинація є одним із найважливіших елементів збереження здоров’я людини, тому ми зобов’язані вирішити питання загальної вакцинації. У Радянському Союзі всіх вакцинували, фактично до 1980 року було створено найпотужнішу епідслужбу. Проте в Україні останнім часом проведено величезну кампанію з дискредитації вакцинації», — підкреслив політик, додавши, що стосовно тих летальних випадків, які було висвітлено в пресі, немає остаточного висновку про те, що вони сталися внаслідок вакцинації.
Політик вважає, що водночас необхідно проводити роз’яснювальну роботу серед населення, а також надавати людям вичерпну інформацію про вакцинацію: «Не можна приховувати інформацію стосовно вакцинації: які це може мати наслідки — позитивні і негативні. Під час вакцинації має прийматися до уваги стан здоров’я людини». «Вакцина, як правило, зменшує ризик захворювання на 50 відсотків або полегшує перебіг хвороби. Це історичний досвід того, що вже було на території України 20 чи 30 років тому», — підсумував він.
Шукають підстави говорити про фальсифікації
Останнім часом у помешканнях тернополян почали лунати незрозумілі телефонні дзвінки. Представившись працівниками міського відділу ведення Державного реєстру виборців, невідомі запитують, скільки у квартирі мешкає виборців, чи є хтось за кордоном. У самому ж відділі кажуть, що якщо й телефонують виборцям, то інформація може бути уточнювальна, оскільки вони її і так мають. Є підозра, що опитування здійснюють передвиборні штаби кандидатів у Президенти. Відомо, що чимало тернополян перебувають (переважно нелегально) на заробітках за кордоном, але значаться у списках. Штабам важлива така інформація, щоб після виборів були підстави говорити про фальсифікації, подавати судові позови тощо. У міському відділі ведення Держреєстру радять, почувши такий дзвінок, подякувати і сказати, що перетелефонуєте. На жаль, самі виборці не поспішають уточнювати свої дані — із заявами звернулися близько відсотка виборців, повідомляє наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА.