Зовнішнє незалежне оцінювання використовується в Україні вже три роки. За цей час громадськість встигла порушити цілу низку проблем нової процедури зарахування до вишів — від спроможності оцінити творчі знання учнів до витіснення пільговиками здібних абітурієнтів.
Фактично, зовнішнє незалежне оцінювання, незважаючи на проголошені ним цілі прозорого доступу до вищої освіти, зменшення корупції в навчальних закладах, до цього часу не створило справедливих умов та рівних можливостей вступу до вишів.
Справа в тому, що тема зовнішнього оцінювання порушується лише тоді, коли тести, практично, вже на руках абітурієнтів. Як наслідок, громадське обурення вже безрезультатне — права учнів уже обмежені, тести пройдені. Проблема вщухає до наступної вступної кампанії. Такий підхід не тільки не вирішує питань, а й розв’язує руки освітянським бюрократам — і на наступний рік проблеми набувають нових форм.
Тому вже сьогодні необхідно вирішувати завдання, які через півроку будуть найголовнішими. Нині на порядку денному має стояти одна з найбільших проблем оцінювання — мова тестування. Незважаючи на те, що Україна долучилася до Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, незважаючи на статтю 10 Конституції України, яка гарантує вільний розвиток, використання і захист мов національних меншин, мовні права абітурієнтів залишаються обмеженими.
Так, Міністерство освіти і науки України прийняло рішення, за яким під час зовнішнього оцінювання в 2010 році переклад тестів на мови національних меншин не здійснюватиметься. На думку чиновників міністерства, для учнів, які вивчали предмети мовами національних меншин, вистачить і словників. При цьому вони не беруть до уваги, наскільки складний переклад термінів у природничих та математичних дисциплінах, і лише для того, щоб зрозуміти завдання, учням увесь відведений на тестування час доведеться витратити на переклад.
Блок Литвина, який завжди заперечував волюнтаризм як метод державних рішень, вимагає:
— терміново переглянути незаконні та протиправні підходи Міністерства освіти і науки щодо мов зовнішнього оцінювання;
— надати всім майбутнім абітурієнтам можливість складати тести тією мовою, якою їм викладали цей предмет у школі.
Ігор ШАРОВ, голова фракції.