У Тернопільській обласній раді відбулися громадські слухання стосовно розміщення полігона для складування побутових відходів. 
Під час слухань йшлося про розміщення на території Миролюбівської сільської ради Тернопільського району об’єкта тимчасового складування побутових відходів у тюках, вкритих герметичною оболонкою. Обговорюваний проект відповідає усім європейським стандартам. Громадам сіл Миролюбівка і Лучка запропонують соціальні пакети, які вже розроблено.
Не можна сказати, що слухання, у яких взяли участь представники територіальних громад, виконавчої влади, депутати всіх рівнів, члени громадських організацій, органів самоорганізації населення, відбувалися гладко. Гострих запитань було доволі. На них фахівці давали кваліфіковані та обґрунтовані відповіді. Хоча деякі спірні питання залишилися, подано також чимало пропозицій, зауважень. Їх має врахувати погоджувальна комісія. Якщо містобудівне обґрунтування буде узгоджено, це стане основою для розробки проектно-кошторисної документації об’єкта для складування відходів. Та не все так однозначно. Голова Тернопільської районної ради Василь Дідух вважає, що громадські слухання нелегітимні, оскільки вони мали відбутися на території Миролюбівської сільської ради із широким залученням громад сіл, що входять до неї. Думки людей не вислухали. Зрештою, позиція депутатів районної ради, висловлена раніше на одній із сесій, категорична: жодного складування побутових відходів на території цієї сільради. Не дивно, що люди бояться повторення історії з Малашівським сміттєзвалищем. Чиновники, між тим, запевняють: усе робитиметься на найвищому європейському рівні.
Судячи з усього, пристрасті щодо відходів після громадських слухань не тільки не вщухнуть, а й можуть розгорітися з новою силою. Поки що йдеться лише про територію для складування відходів, а не про будівництво сміттєпереробного заводу. Отож гострота проблеми залишається. Не зникла вона й стосовно Малашівського сміттєзвалища. Щоправда, голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь доручив виконкому Тернопільської міської ради передбачити в бюджеті кошти на консервацію та поетапну рекультивацію сміттєзвалища протягом 2009—2011років. Йдеться також про необхідність виділити кошти на придбання автотранспорту для ритуальних послуг, ремонт клубу, заміну вікон і дверей у школі та лікарні села Малашівців. А в обласному бюджеті слід передбачити відповідні суми на ремонт сільських доріг та водонапірної башти. Усі ці заходи важливі не лише для благоустрою Малашівців та Ігровиці, а й захисту гідрологічного комплексу «Горішньоівачівський водозабір», звідки п’є воду майже 80 відсотків населення обласного центру.
Тернопільська область.