Під час своєї дводенної робочої поїздки до Криму Голова Верховної Ради Володимир Литвин відвідав місто Армянськ, селище міського типу Красногвардійське. В Сімферополі глава парламенту ознайомився з роботою підприємства «Кримтролейбус» та зустрівся з журналістами.
Армянськ — місто хіміків, розташоване на Перекопському перешийку, який з’єднує півострів Крим із материковою частиною України. Бюджетоутворюючим підприємством у місті є ЗАТ «Кримський титан» — завод із виробництва двоокису титану, сірчаної кислоти, мінеральних добрив. Селище Красногвардійське — адміністративний центр однойменного району Криму в центральній частині півострова. В економіці району провідне місце належить сільськогосподарському виробництву.
В Армянську В. Литвин зустрівся з місцевими жителями (на знімку), яких чимало зібралося в центрі культури та дозвілля «Титан». Під час спілкування з ними в режимі діалогу глава парламенту цікавився умовами нинішнього життя та праці городян. Говорячи про президентські перегони, В. Литвин підкреслив, що життя простих українців залежить від вибору людей, а оцінюючи нинішню виборчу систему, він наголосив, що стоїть на тому, щоб відмінити систему виборів за партійними спискам, бо «люди в місті, селі повинні знати своїх депутатів». Торкаючись перспектив вступу України до НАТО, Голова Верховної Ради наголосив: «Якщо більшість людей проти НАТО, то навіщо проводити референдум. Блоки будувалися під холодну війну. Цією темою не потрібно спекулювати перед виборами». За його словами: «Україна повинна навчитися бути державою». Не менш гострими були питання стосовно мовної політики. «Якщо з молоком матері всмоктав мову, то повинен нею користуватися. Я б заборонив усім політикам говорити на мовну тему», — зазначив В. Литвин. Чимало запитань стосувалося статусу ветеранів війни, підвищення пенсій, комунальних послуг, виборчої системи, сільського господарства, надання статусу державного службовця вчителям.
Користуючись нагодою, Галина Семенюк, уродженка Житомирської області, яка нині проживає в Армянську, звернулася до Голови Верховної Ради із запитанням про підвищення пенсій за віком. Вона сказала: «В мене пенсія 650 гривень. На таку пенсію не проживеш. Якби не діти, то не знаю, як би й жила». «Володимир Михайлович — наша людина, він мені імпонує, він знає життя», — сказала вона. А Віктор Ярошевський, пенсіонер, мешканець Армянська, який відпрацював 41 рік водієм на заводі «Титан», відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України» про те, що він чекає від зустрічі з Головою Верховної Ради, сказав: «Кращого життя. Я вірю Литвину і знаю, що він за простих людей».
Голова парламенту наголосив, що категорично проти будь-яких спекуляцій перед виборами на тему мови, міжнаціональних відносин та релігії. Стосовно Чорноморського флоту Росії Голова Верховної Ради сказав, що його позиція така: «Треба вивчити, які інтереси в України по Чорноморському флоту і як ці інтереси співставляються з інтересами Росії. Якщо Росії вигідно, щоб база була, то що за це отримає Україна».
У Красногвардійському глава парламенту почав свою зустріч з людьми перед місцевим Будинком культури, де його зустріли хлібом-сіллю. Під час спілкування В. Литвин відповів на численні запитання щодо сучасного стану соціально-економічного розвитку України та Криму, подальших кроків Верховної Ради стосовно підвищення рівня життя населення.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.