У Державній іпотечній установі (ДІУ) незадоволені указом Президента, який призупинив дію постанови Кабміну про збільшення статутного капіталу іпотеки на мільярд гривень. Кажуть, таке рішення гаранта може призвести до зриву урядової програми із забезпечення житлом окремої категорії громадян, а це тисячі українців, які роками стоять у черзі на квартири.
— Управління державної іпотечної установи вимагає припинити політичні розборки, дати можливість виконувати свої статутні завдання та розпорядження уряду, — наголосив голова управління ДІУ Андрій Камуз.
За його словами, наразі черговики отримують квартири згідно попереднього плану фінансування.
— Нині іпотекою укладено 170 угод на придбання 5288 квартир. Установа вже профінансувала придбання квартир у забудовників на 1 млрд. 100 млн. грн., з яких на 100% розрахувались за 964 квартири. Залишок суми — приблизно 350 млн. грн. — має бути перерахований забудовникам після здачі будинків в експлуатацію до 25 грудня цього року, — розповів А. Камуз.
Водночас він повідомив, що станом на 25 листопада Державна іпотечна установа здала в експлуатацію 251 квартиру. На балансі перебуває ще 694 квартири, які будуть розподілені найближчим часом.
А от невиконання іпотекою своїх зобов’язань перед забудовниками внаслідок зупинення поповнення статутного капіталу, за прогнозами А. Камуза, може означати, що близько 4500 родин не отримає житло до кінця нинішнього року, а більше 10 тисяч робітників — заробітну плату. При цьому будівельним компаніям доведеться призупинити будівництво майже готового житла.
У ДІУ також підкреслили, що вважають указ Президента «невмотивованим та необгрунтованим», тому змушені звернутися до Окружного адміністративного суду з проханням його оскаржити.
Нагадаємо, збільшення статутного капіталу на мільярд гривень мали здійснити за рахунок нерозподіленого залишку стабілізаційного фонду. У відповідному указі Віктора Ющенка сказано, що в день прийняття Кабінетом Міністрів такого рішення цей залишок становив трохи більше 65 мільйонів.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.