Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 5-й тур. 24 листопада.
Група Е. «Фіорентина» (Італія) — «Ліон» (Франція). 1:0. «Дебрецен» (Угорщина) — «Ліверпуль» (Англія). 0:1. «Фіорентина» — 12 очок, «Ліон» — 10, «Ліверпуль» — 7, «Дебрецен» — 0.
Група F. «Барселона» (Іспанія) — «Інтер» (Італія). 2:0. Голи: Піке, 10, Педріто, 26.
«Барселона»: Вальдес, Пуйоль, Піке, Абідаль (Максвелл, 89), Д. Алвес, Іньєста (Джонатан, 90), Бускетс, С. Кейта, Хаві, Педріто (Кркич, 85), Анрі.
«Інтер»: Жуліо Сезар, Майкон, Самуель, Лусіо, Ківу, Камб’яссо (Мунтарі, 46), Т. Мотта, Дзанетті, Станкович (Балотеллі, 71), Ето’О, Міліто (Куарежма, 81).
«Рубін» (Росія, Казань) — «Динамо» (Україна, Київ). 0:0.
«Рубін»: Рижиков, Салуквадзе, Шаронов (Калешин, 53), Навас, Ансальді, Рязанцев, Нобоа, Семак, Караденіз (Бистров, 75), Домінгес, Бухаров. Тренер — Курбан Бердиєв.
«Динамо»: Шовковський, Єременко, Юссуф, Бетао, Маграо, Михалик, Нінкович (Гіоане, 86), Вукоєвич, Ярмоленко, Шевченко, Мілевський. Тренер — Валерій Газзаєв.
Попереджено: Шевченка, 37, Домінгеса, 56, Нобоа, 61.
Рефері — Фелікс Брих (Німеччина).
Казань. Стадіон «Центральний». 26 000 глядачів. 0 градусів, сніг.
Група G. «Рейнджерс» (Шотландія) — «Штутгарт» (Німеччина). 0:2. «Уніря» (Румунія) — «Севілья» (Іспанія). 1:0. «Севілья» — 10, «Уніря» — 8, «Штутгарт» — 6, «Рейнджерс» — 2.
Група H. «Арсенал» (Англія) — «Стандард» (Бельгія). 2:0. АЗ (Нідерланди) — «Олімпіакос» (Греція). 0:0. «Арсенал» — 13, «Олімпіакос» — 7, «Стандард» — 4, АЗ — 3.
У Казані вже зима, вулиці вкриті снігом. Сильних морозів ще немає, але пейзаж, як-то кажуть, зовсім не футбольний. Хоча градус боротьби на полі місцевого стадіону, де зустрілися чемпіони Росії та України, був досить високий.
Варто віддати належне місцевим уболівальникам, котрі, незважаючи на негоду, заповнили трибуни свого симпатичного стадіону, з яких чудово видно Казанський кремль. Хоча вони мали спокусу піти на баскетбольний матч у єврокубку місцевого УНІКСа і стамбульського «Бешикташа». Здавалося б, краще посидіти в теплі й затишку, спостерігаючи цікаве і захопливе видовище. Аж ні, обрали футбол. Хоч і на баскетболі було повно народу.
Слід сказати, зі спортивними спорудами у столиці Татарстану більш ніж гаразд. І багато українських міст позаздрили б мешканцям міста-музею на берегах Казанки та Волги. Є там кілька палаців спорту. Старий, біля стадіону, новий, де грає хокейний клуб «Ак Барс», палац для баскетболу і волейболу. Є стадіон на 28 тисяч місць, де і грали наші динамівці з чемпіоном Росії. Але ось-ось розпочнеться будівництво нової арени на 45 тисяч місць.
Відомо, що 2013 року в Казані відбудеться Всесвітня універсіада. Але вже і тепер є де прийняти студентський спортивний форум. Та самі казанці, керівники республіки і міста вважають, що цього замало. І мають збудувати ще 40(!) об’єктів майбутніх студентських ігор. Зокрема, про стадіон ми вже згадували, а ще — водний палац, канал для веслування тощо.
Утім, це, так би мовити, своєрідний ліричний відступ. Нас, зрозуміло, цікавило інше: матч на Центральному стадіоні Казані. Обидва суперники подбали насамперед про міцні тили, сподіваючись на успіх своїх контратак. Навіть нічия не позбавляла «Рубін» можливості стати учасником наступного етапу чемпіонського змагання. Киянам більше була потрібна перемога. Втрата будь-яких очок ускладнювала долю «Динамо»...
Протягом перших півгодини активніше і змістовніше діяли гості. Але поступово казанці розворушилися. І під завісу тайму мали нагоду вийти вперед. Однак на підступний і сильний удар Домінгеса блискуче зреагував мудрий і досвідчений Шовковський, котрий провів зустріч на найвищому рівні.
Після перерви обидва суперники намагалися вирвати перемогу. Гостріше і цікавіше діяли футболісти «Динамо», котрим просто не пощастило добитися бажаного. Все так і закінчилося без забитих м’ячів.
Після зустрічі запальний Курбан БердиЄв (він весь матч просидів на лаві запасних у... костюмі) не мав вигляду людини засмученої. Його спитали:
— Чому ви так легко вдягаєтеся?
— Під час матчу я не відчуваю холоду.
— Погода допомогла чи зашкодила?
— Умови були однакові.
— Чому так слабко зіграв Бухаров?
— Треба віддати належне обороні киян. Але рух наш нападник показав гарний.
— Коли відбулося жеребкування Ліги чемпіонів, дехто казав тоді, що от і визначиться, хто сильніший — чемпіон України чи чемпіон Росії. Матчі зіграно. У киян чотири очка, в «Рубіна» — одне. То «Динамо» справді сильніше за «Рубін»?
— Підсумкова турнірна таблиця покаже.
— «Динамо» можна назвати незручним суперником для вашого клубу?
— Я б так не сказав. У першому матчі на наших діях позначився брак досвіду.
— На цьому тижні починається Курбан Байрам. Ви, либонь, знайдете можливість відвідати мечеть?
— Неодмінно.
— Як будете готуватися до матчу з «Інтером»?
— У Барселоні. Вилітаємо туди 3 грудня.
Валерій Газзаєв:
— Це була дуже напружена гра, було багато єдиноборств, суперники не щадили один одного. Я задоволений діями моїх футболістів. Вони сьогодні прекрасно грали. Ми були ближче до перемоги, і дуже шкодую, що не вдалося її досягти.
— Чи можна сказати, що не вистачило кадрового ресурсу? Не було кого випустити в атаку?
— Повірте, ми мали можливість випустити когось, але треба було насамперед реалізовувати ті моменти, котрі створили. «Рубін» теж мав нагоди відзначитися, на 45-й і 90-й хвилинах, — Домінгес і Бухаров. Більше труднощів у нас не було. Не найкращий через негоду стан поля і надмірне бажання не дозволили нам домогтися бажаного результату.
— Ви згодні, що це один із кращих других таймів «Динамо» у Лізі чемпіонів?
— Ми зіграли добре обидва тайми.
— Прокоментуйте дії нової пари центральних оборонців.
— Юссуф і Бетао зіграли дуже добре, я задоволений. Проти Бухарова, найкращого форварда чемпіонату Росії, діяти не так просто.
— То не варто їх міняти...
— Конкуренція — велика річ.
— Здалося, що Мілевський зіграв не на повну свою силу...
— Сьогодні обидві команди були обережні, і форвардам приділялося багато уваги. Але і Мілевський, і Шевченко, і Ярмоленко повинні були реалізовувати моменти. Хоча в цілому всі хлопці грали добре. Тим більше, що два дні тому ми провели дуже важкий матч із «Шахтарем».
...Отже, в Казані фактично нічого не вирішилося. Адже ситуація в групі F як була, так і залишилася заплутаною. І все тепер вирішиться останнього дня турніру 9 грудня. «Динамо» за будь-яких розкладів має вигравати вдома у «Барселони».
Казань—Київ.
На знімках: Андрій Шевченко — завжди в центрі уваги; тренери вітають один одного.
Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО (із Казані).
Дякуємо ФК «Динамо» за допомогу в організації цього репортажу.