За останні вісім років кількість випадків інфікування ВІЛ у світі знизилася на 17 відсотків, йдеться у доповіді об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (UNAІDS). Однак у країнах Східної та Центральної Європи інфекція, навпаки, поширюється швидкими темпами. Зокрема, в Росії та Україні зафіксовано 90 відсотків усіх випадків захворювання на вірус імунодефіциту людини в цьому регіоні. Це дуже непокоїть ООН, сказала «Німецькій хвилі» координатор програми в Україні Анна Шакаришвілі.
— В Україні такі тенденції: продовжується зростання кількості нових випадків. І опубліковані дані в цій доповіді свідчать, що країна має найвище поширення ВІЛ-інфекції серед усіх країн Європи і країн колишнього СРСР.
Експерт зауважила, що ООН уважно стежить за тим, як країна проводить попереджувально-профілактичну роботу стосовно поширення інфекції, а також доглядає та лікує хворих. Крім того, ООН рекомендує Україні підвищити якість і спектр заходів, спрямованих на запобігання поширення ВІЛ серед найуразливіших категорій населення, розширити профілактичні програми зі зміни статевої поведінки та активніше направляти на боротьбу з епідемією фінансові ресурси не лише від міжнародних донорів, а й національні кошти.