Лише за тиждень (з 13 до 20 листопада) на Тернопільщині роздрібні ціни на багато продуктів істотно зросли. У супермаркетах на сім відсотків подорожчала варена ковбаса, на 3,9 — яйця, на стільки само — цукор, на 3,6 — молоко, на 0,6 — олія. Не відстають і ринки. Скажімо, олія, молоко, цукор тут зросли в ціні ще стрімкіше. За кілограм сиру чи літр сметани треба заплатити на 5—7 гривень більше. Дорожчають не лише заморські овочі та фрукти, а й наші капуста і цибуля. Хоч на м’ясних прилавках повно продукції (у селах розпочався забій молодняка), але свинина і яловичина, а також сало піднімаються у ціні просто на очах. Як свідчить практика, цінові рекорди вони поб’ють вже ближче до новорічно-різдвяних свят. Загалом моніторинг свідчить: продукти (порівняно з відповідним періодом минулого року) подорожчали в середньому на третину. Поки що незмінним є хліб, проте найпопулярніші його види в області і так вищі в ціні, ніж у середньому в Україні. Порівняльний аналіз дає інформацію для роздумів. Чому в аграрному краї, яким є Тернопільщина, дорожчі, порівняно з середньоукраїнськими цінами, макаронні вироби, варені ковбаси, масло, сметана, олія, крупи, кури потрошені і ще багато чого? Дещо дешевші в нас лише картопля, капуста, морква і м’ясо. Якщо врахувати, що середньомісячні зарплати у тернопільців — найнижчі в Україні, то залишається дивуватися, як вони виживають. Утім, нічого дивного: майже у кожній другій родині хтось на заробітках за кордоном.