27 листопада на ІІІ каналі Національної радіокомпанії України («Радіо «Культура») — прем’єрний ефір радіовистави «Голодомор». Автор — лауреат ІІ всеукраїнського конкурсу радіоп’єс «Відродимо забутий жанр!» Іван Нагірняк, режисер-постановник — народна артистка України Наталя Сумська, ролі виконують: народна артистка України Ольга Сумська, заслужений артист України Петро Панчук, артист Олег Терновий.
У кожної родини — своя пам’ять про тридцять третій рік. «Дитинко, ти мене не розпитуй, не треба про те говорити. Краще я розповім, як ми тоді зрізали гілочки смородини, малини, відварювали їх і тим живилися...» Моя бабуся була 1916 року народження і мешкала під Києвом — спочатку в селі Мархалівці, а коли вийшла заміж, перебралася до іншого. Все життя працювала на землі: замолоду в колгоспі, і до глибокої старості порала свій город. Пережила колективізацію і голодомор, але навідріз відмовлялася згадувати про це. Лише одного разу я несподівано відчула, який страх затамовано в її серці. Зазвичай вона дозволяла садити біля її хати всіляку, як вона казала, «живу й корисну красу»: квіти, городину, кущі калини й вишню «молдованку». А от мою топольку... викопала й викинула геть: мовляв, плодів не дає, нехай на цьому місці ростиме фруктове дерево!..
Є закон історії: усе таємне колись стає явним. Правди не приховати. Прийшли інші часи, відкрилися архіви, залунали свідчення очевидців. Щоб це не повторилося, пам’ятати й говорити про трагічні події тих часів — треба!..
Оксана ЧИСТА,радіожурналіст.