«В українському парламенті немає більшості, яка взяла б на себе відповідальність за ситуацію в країні», — заявив під час зустрічі з виборцями в Прилуках кандидат у Президенти Віктор Ющенко, повідомляє УНІАН.
Він нагадав, що звертався до Конституційного Суду з проханням розтлумачити ситуацію, коли фракції створили коаліцію, але в ній немає 226 голосів. «КС дав відповідь: якщо більшість депутатів фракції проголосували — значить, коаліція більшості є. Демократична Конституція не повинна такого допускати, — вважає Ющенко. — Саме тому Конституція потребує змін».
На думку Президента, із сьогоднішньої парламентської кризи є два виходи: перший — парламент змінює більшість, змінює прем’єра і виходить на роботу в чинному складі Верховної Ради; другий варіант, ймовірніший, — це дострокові вибори. При цьому Ющенко запевнив, що в будь-якій ситуації він діятиме в рамках Конституції.
Гриценко обіцяє не розпускати парламент
«Я не буду розпускати парламент у перший же день мого президентства, як це обіцяють зробити інші кандидати», — про це кандидат на пост Президента, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко заявив в ефірі державної телерадіокомпанії «Крим», повідомляє його прес-служба.
На думку кандидата, після президентських виборів рейтингові політики «обваляться», а їхні політичні сили почнуть поводити себе по-іншому, бо вже зараз усередині фракцій парламенту немає єдності.
«Насправді, до Верховної Ради потрапили люди, більшість з яких має намір нормально працювати. Однак партійні вожді не дають їм цього робити», — зазначив він.
Анатолій Гриценко впевнений, якщо новообраний глава держави внесе на розгляд Верховної Ради пакет рішень, спрямованих на створення робочих місць, підтримку підприємництва, підвищення авторитету країни, зміцнення безпеки та забезпечення стабільності для людини, депутати обов’язково його підтримають. «А якщо народні обранці не проголосують за такі законопроекти, отоді й будуть призначені дострокові парламентські вибори», — наголосив він.
Регіонали знають, як поліпшити економічну ситуацію
Кандидат на посаду Президента Віктор Янукович упевнений, що йому вдасться вже в першому півріччі 2010 року зупинити економічну кризу та розпочати відродження вітчизняної економіки. На цьому, як повідомляє прес-служба Партії регіонів, він наголосив під час робочої поїздки на Черкащину.
Лідер Партії регіонів також заявив, що в разі ігнорування урядом закону про підвищення мінімального розміру пенсій та заробітних плат він уже як новообраний глава держави забезпечить погашення боргу громадянам із першого листопада. Чиновники, які не виконали цей закон, обов’язково будуть покарані. «Ми наведемо порядок у країні. Того беззаконня, яке триває протягом п’яти років, уже не буде. Україна стане державою, яку поважатимуть у світі, а не вважатимуть найкорумпованішою», — наголосив він.
Зовнішня політика повинна бути продовженням внутрішньої
та формуватися через зростання і посилення внутрішнього потенціалу. Про це, як повідомила прес-служба КПУ, під час робочого візиту до Ужгорода заявив кандидат у Президенти від Блоку лівих і лівоцентристських сил Петро Симоненко.
«Ми не будемо втягувати Україну в конфлікти і протистояння, як це було з Чорноморським флотом. Усі питання, які стосуються зовнішньої політики, вирішуватимуться зважено. Це стосується і мови, і економічного спектра, і військових питань. Усі повинні знати — куди ми йдемо, з якою метою», — сказав лідер комуністів.
За його словами, зовнішня політика відпрацьовуватиметься, виходячи з того, яка проблема вирішується. «Сьогодні багато спекуляцій навколо газу. Але головне питання, як забезпечити енергетичну безпеку країни? Саме тому, кажучи про авторитет у зовнішніх стосунках, я стверджую про внутрішню міць і стабільність», — підсумував кандидат у Президенти.
Корупція — загроза національній безпеці
Згідно з даними міжнародної аудиторської компанії PrіcewaterhouseCoopers, Україна посіла шосте місце в рейтингу економічної злочинності з-поміж країн світу. І навіть попри кризу та спад ділової активності рівень економічної злочинності залишається стабільним. Це єдиний показник, що стабільно зростає, заявила кандидат на пост Президента України Інна Богословська.
За її словами, основними злочинами, з якими стикаються українські бізнесмени, є хабарництво та рейдерство, і головні чинники зростання таких злочинів в Україні, на думку політика, — корупція і безвідповідальність влади.
«Корупція в Україні перетворилася на одну із загроз національній безпеці. Вона підриває економічні основи держави, блокує прибуток іноземних інвестицій, а також провокує недовіру населення до владних структур. Більш того, корупція негативно позначається на міжнародному іміджі України, призводить до «тінізації» економіки і сприяє зростанню впливу організованих злочинних груп. Сьогодні ми маємо кланову політику, яка виразно нагадує 1990-ті роки», — цитує слова Інни Богословської прес-служба кандидата в Президенти.