Прес-служба однієї з політичних партій поширила інформацію про те, що нібито Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на селекторній нараді з головами ОДА назвала Рівненщину серед тих, де низький рівень розрахунків за спожитий природний газ — 30 відсотків. За це НАК «Нафтогаз України» і секретаріат Кабміну звернуться до Генпрокуратури з проханням відкрити кримінальну справу проти керівника області.
Ось як прокоментував це голова Рівненської ОДА  Віктор МАТЧУК :
— У питанні розрахунків за спожитий газ набагато більше політики, ніж бажання підвищити відсоток розрахунків за нього. Оприлюднена напередодні інформація щодо 30-відсоткового рівня розрахунків за газ підприємствами комунальної теплоенергетики Рівненщини не відповідає дійсності — насправді ця цифра становить 60,8 відсотка. Вона, звичайно, теж не дуже хороша, але на те є свої причини. Зокрема, 28 мільйонів гривень, які були проплачені в поточному році, як і для інших областей, були зараховані в розрахунки минулого року. Населення проплатило в цьому році, отримало послугу в цьому році, підприємство комунальної теплоенергетики спожило газ в цьому році, але їх чомусь зарахували за минулий рік. Це перший чинник. А другий чинник, який впливає на розрив у платежах, — це непогашена різниця в тарифах для бюджетних установ, для яких згідно з бюджетом на 2009 рік була передбачена одна ціна на газ, а потім заднім числом ця ціна на газ була збільшена майже у півтора рази. Ця різниця у тарифах мала бути закрита Кабінетом Міністрів, але досі цього не зроблено.
— Крім того, — продовжує Віктор Матчук, — ОДА не є господарюючим суб’єктом, і НАК «Нафтогаз України» продає газ комунальним підприємствам теплоенергетики, які не знаходяться у сфері управління ОДА. Вони належать міським, сільським чи селищним радам. Тож якщо НАК має до них якісь претензії, компанія повинна звернутися до Господарського суду, як один господарюючий суб’єкт до іншого господарюючого суб’єкта. Це якби було бажання розібратися і справді підвищити дисципліну платежів! Але мені видається, зараз у цьому всьому набагато більше політики, ніж бажання підвищити відсоток розрахунків, тому йдеться про звернення до Генеральної прокуратури, і знову згадуються обласні державні адміністрації. Хоча звернення до Генеральної прокуратури для того, щоб розібратися з тим, як працює НАК «Нафтогаз України», як вона здійснює платежі сьогодні, мені видається надзвичайно доречним і, можливо, вже навіть потрібно було це зробити набагато раніше.
Записала Олександра ЮРКОВА.
Рівне.