Спрощена процедура реєстрації вакцин в Україні є у сфері компетенції Кабінету Міністрів, що регламентується чинним законодавством вже чотирнадцятий рік. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович, коментуючи заяви Юлії Тимошенко щодо її ініціативи запропонувати Верховній Раді України спростити цей механізм.
За словами О. Лавриновича, такі дії керівника уряду він розцінює «як складову політичної кампанії, яка не має нічого спільного з реальним розв’язанням тих питань, що стають об’єктами маніпуляцій».
На думку політика, «Прем’єр-міністра могли проінформувати про те, що в Україні вже чотирнадцятий рік діє Закон України про лікарські засоби, який усі ці проблеми вирішив 13 років тому».
При цьому перший заступник глави парламенту зауважив, що «в цьому законі зазначено те, що питання реєстрації лікарських засобів, так само, як і весь порядок цієї процедури, здійснюється національним Міністерством охорони здоров’я».
Також О. Лавринович наголосив, що відповідно до закону «у випадках епідеміологічного захворювання, за окремим рішенням Міністерства охорони здоров’я дозволяється ввезення незареєстрованих в Україні лікарських засобів із зарубіжних країн».
Водночас О. Лавринович підкреслив: «Законом про лікарські засоби регламентується, що порядок створення спеціальних загальнодержавних запасів лікарських засобів, а саме скільки їх потрібно і яким чином завозити, — це повноваження є виключно у Кабінету Міністрів України».
«Подібні заяви Юлії Тимошенко є наслідком або незнання законів, або приводом для інформаційної кампанії, яка супроводжує виборчі змагання кандидата в Президенти Юлії Тимошенко», — констатував він.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.